József, Bánk

Bemutatták Szörényi Levente misztikus operáját

2006.03.29. 00:00

Programkereső

Szűnni nem akaró vastapssal és hatalmas ovációval fogadta a közönség a Papp László Budapest Sportarénában Szörényi Levente Árpád népe című misztikus operájának ősbemutatóját kedden este. Az előadás kisebb késéssel kezdődött, s mindenekelőtt elhangzott Beethoven Egmont nyitánya. A Nagy Viktor rendezte darab cselekményének középpontjában a Szent István király halálát követő hatalmi harc áll, amelyben két árpád-házi herceg - András és Levente - küzd Orseolo Péterrel és egymással.

A Makovecz Imre tervezte, sziklát ábrázoló díszleteken az életfa, Krisztus, és a tűz motívumai tűntek fel, az utolsó jelenetben pedig a Turul is megjelent a színpadon. A pirotechnikai elemekre nagy súlyt fektettek az alkotók, csakúgy, mint a tánckar és a statisztéria szereplésére. A színpadon 300 statiszta és 50 táncos mozgott, a 135 perces előadás létrehozásában összesen 1500 ember dolgozott.

A misztikus opera librettóját Pozsgai Zsolt írta, a zenei rendező a zeneszerző testvére, Szörényi Szabolcs. A főbb szerepekben Miller Lajost, Kiss B. Attilát, Feke Pált, Auksz Évát és Újhelyi Kingát láthatta a közönség.