Emőke

Kocsis Zoltán és Jeney Zoltán a Bartók-Pásztory díj idei kitüntetettjei

2006.03.30. 00:00

Programkereső

Jeney Zoltán zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója vehette át – immár második alkalommal – az idei Bartók-Pásztory-díjat március 25-én a Zeneakadémia Kistermében.

A díjat 1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján adják át Pásztory Ditta végrendelete alapján egy magyar anyanyelvű zeneszerzőnek és egy magyar anyanyelvű előadóművésznek. Az idei rendezvénynek különleges apropót adott a zeneszerző születésének 125. évfordulója. A díjakat Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának elnöke adta át. A rendezvényen a Zeneakadémia tehetséges hallgatói adtak koncertet Bartók Béla műveiből.

Jeney Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző tanszékének vezetője, Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal és számos más neves muzsikussal együtt az Új Zenei Stúdió alapító tagjai között volt, melyhez később csatlakozott többek között Kurtág György is. 1971-ben Huszárik Zoltán Szinbád című filmjéhez írt zenét. A film nagy sikere után több filmzene komponálására is felkérték. Kossuth-díjas Érdemes művész; 1988-ban már elnyerte a Bartók-Pásztory-díjat is. Halotti szertartás című nagyszabású művét tavaly október 22-én nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével.

29c64f99-f9dc-45c9-b193-2e960c129602

Kocsis Zoltán zongoraművészként, a Nemzeti Filharmonikusok vezető karmestereként, Bartók-interpretációiért, átiratok készítéséért, valamint a kortárs magyar zenéért tett fáradozásaiért kapta meg idén második alkalommal a díjat. Kocsis Zoltán ötéves korában kezdett zongorázni, 18 éves korában megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. A világ számos országban koncertezett, s sztárvendégként lépett fel a legnevesebb zenekarokkal (Bécsi Filharmonikusok, Londoni Szimfonikus Zenekar, New York-i Filharmonikusok). Fischer Ivánnal 1983-ban megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Zongoraművészi pályája mellett 1987 óta karmesterként is fellép, emellett komponál, és meghatározó szerepet tölt be a hazai kortárs zenei életben. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén 1997 óta áll. Lemezei számos nemzetközi díjat nyertek el, s ő maga is számos kitüntetés – a többi között két Kossuth-díj – birtokosa.

Az ünnepségen jelen volt Sólyom László államfő, a Bartók-évad fővédnöke, Bozóki András kulturális miniszter, valamint Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.