Emőke

Musica instrumentalis – hangszerkiállítás a Nemzeti Múzeumban

2006.03.31. 00:00

Programkereső

A Magyar Nemzeti Múzeum „Rejtett ritkaságaink” című sorozatának második részeként az intézmény Hangszergyűjteményének anyagából látható időszaki kiállítás március 31-től július 9-ig.
02e82ffe-90d4-4ea2-9016-e73b72e4a779

A múzeum (muszeion) a múzsák hajléka, a művészetek és tudományok otthona, így a zenének, a zeneszerszámoknak is tárháza. József nádor fáradozásainak eredményeként az első zenei instrumentum 1836 körül került be a múzeumba: egy virginál, ami a hagyomány és a későbbi kutatások szerint valaha Brandenburgi Katalinnak, Bethlen Gábor fejedelem hitvesének tulajdona volt. A fejedelmi hangszert azóta sok másik követte, s ma a múzeum Hangszertára felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat őriz. Ebbe a Magyarországon egyedülálló gyűjteménybe tekinthetnek be a látogatók a kiállításon.

A múzeum Pulszky-termébe a legérdekesebb, legépebben ránk maradt, szemet gyönyörködtető darabokat válogatják össze: XVII-XVIII. századi itáliai és német mesterek remekeit, a magyar hangszergyártás kiemelkedő alkotásait és olyan „furcsaságokat” is, amelyekkel még a hangszerekkel foglalkozó szakemberek is ritkán találkozhatnak. Ilyen nagy érdeklődést keltő történeti hangszer pl. a Liszt Ferenc által a múzeumnak adományozott Beethoven-ereklye, azaz egy Broadwood-zongora, a legsikeresebb magyar hangszerkészítő, Schunda Vencel József első pedálcimbalma, Lotz Kornélia gitárja, amelyet atyja, Lotz Károly díszített festményekkel, vagy Nemessányi Sámuel, a legtehetségesebb magyar hegedűkészítő mester 1865-ben épített brácsája. Olyan, ma már feledésbe merült konstrukciók is láthatók lesznek, mint az orphika vagy ophikleid, a tromba marina (magyarul apácahegedű) vagy a szerpent.

A kiállítás időszakában és ahhoz kapcsolódóan koncerteket, hangszerismertetéseket, hangszerkészítőkkel, restaurátorokkal való beszélgetéseket is terveznek. A vak látogatókra gondolva Braille-írásos feliratokat, megtapogatható modelleket is készítenek, a kiállított hangszerek hangját is bemutatják. A szervezők célja az, hogy közkinccsé tegyék a magyarországi hangszeres kultúra Nemzeti Múzeumban fellelhető emlékeit.

PROGRAMOK

Az Arcus Vonósnégyes és vendégeik hangversenyei a Mozart-év alkalmából

Március 31., péntek, 16 óra
Haydn: G-dúr baryton-trió
Haydn: Esz-dúr vonósnégyes a Mozartnak ajánlott op. 33-as sorozatból
Mozart: A-dúr klarinétötös
Km.: Kiss Gy. László (klarinét)

Április 21., péntek, 16 óra
Haydn: C-dúr vonósnégyes az Apponyi grófnak ajánlott op. 74-es sorozatból
Mozart: F-dúr oboanégyes
Mozart: g-moll vonósötös
Km.: Hamar Gergely (oboa), Polónyi István (brácsa)

Május 26., péntek, 16 óra
Haydn: B-dúr vonósnégyes az Erdődy grófnak ajánlott op. 76-os sorozatból
Mozart: C-dúr fuvolanégyes
Mozart: D-dúr fuvolanégyes
Km.: Jóföldi Anett (fuvola)

A Musica Historica együttes koncertjei

Április 1., szombat, 11 óra
Középkori hangszeres muzsika (XI–XV. század)

Április 30., vasárnap, 11 óra
Magyar, kelet-európai és török zene (XVI–XVII. század)

Május 21., vasárnap, 11 óra
Reneszánsz udvarok zenéje Nyugat-Európában a La Catena reneszánsz táncegyüttes közreműködésével

Június 24., szombat
Barokk, rokokó és verbunkos muzsika (XVII–XIX. század)

***

Április 2., vasárnap, 11 óra
Ünnepi fúvósmuzsika a királyi Magyarországon
A Sonatores Pannoniae koncertje

(A koncertek a múzeum Dísztermében lesznek, amelyek a kiállítás-belépő felmutatásával hallgathatók meg. Jegyár: 800 Ft, diákoknak 400 Ft. További nformáció: (1) 327-7702.)