Gertrúd, Patrik

Olli Mustonen a Zeneakadémián

2006.03.31. 00:00

Programkereső

Olli Mustonen finn zongoraművész, zeneszerző és karmester ad koncertet a Zeneakadémia Nagytermében 2006. április 7-én 19:30-tól. A művész műsorán Bach és Sosztakovics prelúdiumai és fúgái szerepelnek.
f8abbcc5-7954-4e15-b245-5377bf3cdccb

Olli Mustonent korunk egyik legizgalmasabb zongoristájaként tartják számon, aki egyben a Helsinki Fesztiválzenekar alapítója és a Tapiola Sinfonietta zenekar vezető karmestere is.

Olli Mustonen 1967-ben született Helsinkiben. Már öt évesen zongora-, csembaló- és zeneszerzési tanulmányokat folytatott. Alig nyolc évesen írta első kompozícióját, tizenkét éves korától kezdve pedig aktívan készült a karmesteri és koncertzongorista-pályára.

Keresett és kedvelt szólista, aki a világ számos vezető zenekarával (Berlini Filharmonikusok, Chicagói Szimfonikusok, Cleveland Zenekar, Berlini Német Szimfonikus Zenekar, Londoni Filharmonikusok, Los Angeles-i Filharmonikusok, Philadelphia Zenekar, Londoni Filharmonikus Zenekar, Royal Concertgebouw) és karmesterével (Ashkenazy, Barenboim, Berglund, Boulez, Chung, Dutoit, Eschenbach, Harnocourt, Salonen, Saraste) dolgozott együtt. Szólóestjeinek gyakori helyszínei a világ zenei fővárosai: London, Párizs, Tokió, Berlin.

Olli Mustonen művészete számos lemezen is élvezhető, lemezkatalógusa figyelemre méltó. A Decca-nál kiadott, Sosztakovics- és Alkan-prelűdöket tartalmazó korongja „A legjobb hangszeres felvétel” kategóriában Edison Díjat és Gramofon Díjat kapott. A BMG gondozásában kiadott lemezek Bach és Sosztakovics fúgáit és prelúdiumait, valamint Beethoven Diabelli-variációit tartalmazzák. Olli Mustonen 2002-ben az Ondine lemezcéggel írt alá szerződést, azóta a cég több felvételét is kiadta.