Klaudia

A Bartók rádió áprilisi hírei

2006.04.01. 00:00

Programkereső

Különleges márványtermi koncertekkel, a Magyar Rádió együtteseinek hangversenyivel, valamint külföldi opera- és hangversenyközvetítésekkel várja hallgatóit áprilisban a Bartók rádió.

Különleges hangversenyek a Márványteremben
„Magyar szalonok muzsikája anno 1800” címmel Halmai Katalin és Horváth Anikó Pleyel-, Spech János- és Kleinheinz-műveket ad elő április 3-án, hétfőn kora este. A „Muzsikáló Európa” sorozat keretében a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok április 4-én brit, április 20-án francia estet tartanak. Az április 19-i hangversenyen Hubay Jenő művei hangzanak el Bokor Jutta, Szecsődi Ferenc és Kassai István tolmácsolásában. A Mozart kamarazenéjéből rendezett hangversenyciklusban április 10-én, hétfőn a K 563-as Esz-dúr divertimento és a K 364-es Esz-dúr sinfonia concertarte szólal meg Bánfalvi Béla, Bársony László, Onczay Csaba, valamint a Budapest Vonósszextett előadásában; 24-én két kvartett – a K 168-as F-dúr és a K 458-as B-dúr – és a klarinétötös szerepel műsoron. Előadók: az Akadémia Vonósnégyes és Szatmári Zsolt.

A Magyar Rádió együtteseinek munkájáról
A Rádiókórus április 28-án Antal Mátyás vezényletével Palestrina, Brahms, Debussy, Schönberg, Webern és Bartók kórusműveit szólaltatja meg az Olasz Kultúrintézetben. Április 30-án a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Szent István Bazilikában Monteverdi és Giovanni Gabrieli többkórusos műveit énekli Thész Gabriella vezényletével.

86eb608d-84dc-46b2-996c-9f7b467c1b34

Szombat esti operaközvetítések a New York-i Metropolitanból
Április 1-jén Beethoven Fidelióját James Levine vezényli, Leonora szerepét Karita Mattila, Florestanét Ben Heppner énekli. 8-án Massenet Manonja szerepel műsoron, a karmester Jesús López-Cobos, a főhősnő Renée Fleming. 15-én Donizetti Don Pasquale című operáját ismét Levine dirigálja, a címszerepben Simone Alaimo hallható, Norinát Anna Netrebko, Ernestót pedig Juan Diego Flórez kelti életre. 22-én Mozart Figaro házassága szól a Metből Mark Wigglesworth vezényletével; Figarót John Relyea, Susannét Rost Andrea énekli. 29-én Wagner Lohengrinjének karmestere szintén James Levine lesz, Lohengrin szerepében Ben Heppner, Elzáéban Karita Mattila lesz hallható.

Külföldi koncertközvetítések
Április 3-án hétfőn este a Bajor Rádió hangversenytermében kiváló fiatal hangszeresek, orosz, ukrán, német és norvég muzsikusok mutatkoznak be a Müncheni Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistáiként Rosetti, Mozart, Csajkovszkij és Haydn versenyműveiben. Április 21-én szintén Münchenből oratóriumestet közvetít a Bartók rádió a Bajor Rádiózenekar és -énekkar előadásában, Mariss Jansons vezetésével. A műsoron Haydn és Verdi művei között Kodály Psalmus Hungaricusa szerepel, a tenorszólót John Daszak énekli. Április 24-én folytatódik az Eurorádió „Zeneszerzők otthonából” sorozata: ezúttal a varsói Kasimir palota Chopin házában hangzanak fel Chopin művei Wojciech Switala előadásában egy 1849-es Erard zongorán.