Fülöp, Evelin

Átadták a Bartók Béla-emlékdíjakat

2006.04.04. 00:00

Programkereső

Kedden délután a Magyar Rádió Márványtermében zajlott az az ünnepség, amelynek keretében átadták a Bartók Béla-emlékdíjakat.

„A lényeg közös, s nem csak a zenére érvényes: Bartók hallotta és hallatta az egész Kárpát-medence hangját, s most azoknak mondunk köszönetet, akik hallják és hallatják, látják és láttatják a Kárpát-medence népét szerte a világon.” - ezzel a gondolattal alapította a nagy muzsikus születésének 125. évében a Magyar Művészetért díj kuratóriuma és a Herendi Porcelán Manufaktúra a Bartók Béla-emlékdíjat, ami a névadó fehér porcelán szobra és egy emléklap. Az elismerést a Magyar Rádió Márványtermében kedden adták át 30 kitüntetett művésznek és művészetpártolónak.

- Akik ezt a zenét művelik, különösen, ha Bartók Bélát követik, nagyon tiszta és szerény emberek. Ez nem egy kétnapos kampány, hanem egy felismerés, hogy Bartók Béla a XX. század legnagyobb magyarja, az egész világgal megismertette a magyar nép nagyszerűségét – mondta dr. Gubcsi Lajos a kuratórium elnöke.

Emlékdíjat kapott a többi között a Bartók Rádió, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, s külön egyik alapító karnagya, Botka Valéria, valamint Eötvös Péter zeneszerző, Hollókő falu közössége, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Kozma atya, Kovács Kolos, Pitti Katalin, Polgár László, Tolcsvay Béla és a Kodály vonósnégyes