Orbán

Luxusorgona is van már

2006.04.06. 00:00

Programkereső

Varnus Xavér orgonaművész szerint luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, amely nem csupán Európa legnagyobb orgonája, de hangszíngazdagsága szinte határtalan.

Luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, ami nem csupán Európa legnagyobbja, de hangszín-gazdagsága is szinte határtalan - mondta Varnus Xavér, aki számos kiválóság mellett fellép a május 22-ére meghívott közönség előtt tartandó orgonaavató koncerten, majd június 4-én önálló hangversenyt ad.

Mint ismeretes, ezekben a hetekben tartják az orgona próbakoncertjeit. Ezek - mint a művész elmondta - valójában közel 7000 sípnak a teremhez történő finom hangolásához szükségesek, ugyanis a közönség jelenléte érzékelhetően megváltoztatja az akusztikát.

Varnus Xavér úgy véli: jószerivel bármilyen hangzást lehet majd itt produkálni, és bármit el lehet játszani, vagyis általában az orgona a legizgalmasabb hangszer, olyan, mint a történelem első szintetizátora. Éppen ezért a június 4-i hangverseny műsorát úgy állította össze, hogy a lehető legtöbb oldaláról bemutathassa az új hangszert: a skála a reneszánsz muzsikától az Operaház fantomja című musical részleteiig terjed. Felhangzik majd Hidas Frigyes egy műve is, amelynek - mivel a szerző Varnus Xavérnak írta - ez lesz az ősbemutatója.

A hangversenyen egy 40 tagú rézfúvós együttes is fellép - mondta el a művész, s hozzátette: nagy örömére szolgált és büszke arra, hogy erre a hangversenyre alig több mint egy óra alatt minden jegy elkelt.

Legközelebbi terveiről Varnus Xavér elmondta: április 29-én egy hangversennyel búcsúzik el ünnepélyesen a Zeneakadémiától, amely építése, 1907 óta Budapest egyetlen orgonás hangversenyterme volt. A búcsúzást nem csupán a Művészetek Palotájában épült új orgona felavatása indokolja, hanem az is, hogy a tervek szerint a Zeneakadémiát hamarosan renoválás miatt bezárják egy időre. A műsoron szerepel egyebek között Ravel Menüettje, amelyet a Zeneakadémia megnyitásakor Antallfy-Zsíros Dezső játszott: a Ravel-növendék orgonista saját, megjegyzéseivel ellátott kottapéldányát Varnus Xavér - mint elmondta - Amerikában megtalálta és hazahozta.

A Művészetek Palotájának öt manuálos, 92 regiszteres új orgonája öt emeleten helyezkedik el, legnagyobb sípja 11 méteres, a legkisebb alig néhány milliméteres, s a német Werkstatte für Orgelbau Mühleisen GmbH, valamint a magyar Pécsi orgonaépítő Manufaktúra Kft építette, túlnyomórészt Baróti István, az ország egyik legtapasztaltabb tanára és hangszerszakértője tervei alapján.