Konstantin

Mozart, a költekező zseni: kiállítás Bécsben

2006.04.06. 00:00

Programkereső

Mozart mindennapjait, életmódját és munkamódszerét mutatja be a Musikverein új kiállítása, amelynek több tárgyát is most láthatja első ízben a közönség. Ilyen például Barbara Krafft gyakran reprodukált Mozart-árnyékportréja, amely Angliából került vissza Bécsbe.

Évi tízezer guldenes jövedelmével Mozart a legjobban kereső bécsi polgárok szűk rétegéhez tartozott egy olyan korban, amikor egy tisztességes polgár évi 450 guldenből már fényesen megélhetett. Egyebek mellett erre is rávilágít a bécsi Musikverein június 30-ig látogatható „Wolfgang Amadeus Mozart – a zeneszerző Bécsben“ című tárlata.

A írásos dokumentumokból és képekből megtudhatjuk azt is, mennyibe került akkoriban az élet, mennyit kellett fiztenie a zeneszerzőnek a kottákért, illetve hogy mennyi pénzt vert el a Práterben és az állatviadalokon. Bele lehet olvasni Mozart leveleibe is, amelyekben nagy összegű kölcsönökért folyamodik ismerőseihez – azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy játékszenvedélye finanszírozásához kért-e pénzt.

A kiállítás betekintést enged Mozart munkamódszerébe is: a különböző színekkel írt g-moll szimfóniából például kiderül, hogy a zeneszerző először a legfontosabb dallamokat és a basszus szólamot jegyezte le, majd később kitöltötte a hiányzó taktusokat.

A tárlat tárgyai közül több most látható először, köztük Barbara Krafft gyakran reprodukált Mozart-portréja, amely a zeneszerző arcának árnyéksziluettjét mutatja. A portré nemrégiben került vissza Bécsbe egy angliai magángyűjtőtől.