Orbán

Szent és profán

2006.04.06. 00:00

Programkereső

A Szent Efrém Bizánci Férfikar és Háy János költő közös estjére kerül sor április 7-én, pénteken este nyolc órától a Bakáts téri Szent Ferenc templomban.
63e62c9f-fbf9-4336-a6b0-70bb18f55fe2

A tiszta szakralitás, a hit és a kétségeket felvető költészet, a tradicionális liturgikus zene és a kortárs líra találkozásának lehetnek tanúi a koncert és felolvasás résztvevői.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok (Rózsák terei Görög Katolikus Kórus, Csepeli Szent Efrém Kórus) tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk az, hogy a közép-kelet-európai és a magyarországi bizánci egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Emellett időnként műsorukra tűzik a magyar és nemzetközi férfikari repertoár kis létszámú együttesen megszólaltatható darabjait is. Vezetőjük Bubnó Tamás (1957) énekművész és karvezető, aki egyházzenei doktori kutatásait (DLA) a magyarországi és a Kárpátok-vidéki görög katolikus dallamok eredetének témájában végzi.

A férfikar 2003. májusában meghívást kapott – Magyarországról első kórusként – a lengyelországi Hajnówka-ban megrendezésre kerülő ortodox zenei fesztiválra, ahol óriási meglepetésre második díjat szerzett a kitűnő felkészültségű és nagy hagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között. A férfikar rendszeresen szolgálatot teljesít görög katolikus liturgiákon, s állandó fellépője az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat programjainak. Az együttes magalakulása óta (2002) meghívást kapott számos jelentős magyar fesztiválra is (Művészetek Völgye, Zempléni Művészeti Napok, Óbudai Nyár, Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál), valamint Lengyelországba, Makedóniába, Romániába és Ukrajnába is. 2005 májusában az Oroszországi Magyar Kulturális Évad keretében Szentpéterváron és Moszkvában koncertezett

Háy János író, költő, szerkesztő 1960-ban született Vámosmikolán. Az ELTE esztétika szakán végzett. 1989 óta jelennek meg versei, regényei, novellái és színművei. Műveivel számos díjat nyert (Füst Milán-, József Attila-díj, Színikritikusok Díja, JAK-díj, Színházi Dramaturgok Céhének Díja).

Az április 7-i estre a belépés díjtalan.