Orbán

A Régi Zene Fórumtól a Bartók Szemináriumig

2006.04.07. 00:00

Programkereső

A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. közelebbi és távolabbi terveiről, rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatót április 5-én.

Budapesti Régi Zene Fórum

A sors különös játéka, hogy a két legjelentősebb régizenei fesztivál, a több évtizedes vetélytársak egy gazdához kerültek, és iker-fesztivállá váltak. A Budapesti Régi Zene Fórum és a Soproni Régi Zenei Napok eddig is közel voltak egymáshoz időben (május, június), így logikussá vált összekapcsolásuk. A közreműködő művészek nagy része mindkét fesztiválon fellép, de nem lesz egyetlen teljesen azonos program sem.

A budapesti koncertsorozat három téma köré épül, ezek: a Mozart-évforduló, a fesztiválok fő profiljaként visszatérő barokk estek, valamint a Szépművészeti Múzeum Rembrandt-kiállítása. Az időkeretből kilógó „fesztivál-nyitány” a már két évvel ezelőtt lekötött Orchestre des Champs Elysées koncertje lesz Mozart három utolsó szimfóniájával, mely a sorozat legnagyobb várakozással előlegezett eseménye a Művészetek Palotája Bartók-termében. Ezenkívül Mozartot idézi Zádori Mária dalestje és az Orfeo Zenekar hangversenye. A barokk estekhez Sopronból „kölcsönzik” Barthold Kuijkent, aki ezúttal különleges programmal, barokk fuvola-duókkal lép föl Csalog Benedek közreműködésével. Oroszországból érkezik a neves zenetudós-gambás, Anatolij Grindenko és Alexei Suetin lantos, tőlük olyan ritkaságot is hallhatunk, mint a Bach-kortárs német L. L. Weiss: „Moszkvai kéziratai”. A Capella Savaria 25 éves jubileuma alkalmából népszerű Bach-Handel programmal készül.

A Szépművészeti Múzeum Rembrandt születésének 400. évfordulója tiszteletére kiállítást rendez, melyhez beharangozóként különösen izgalmas korabeli zenei produkciókkal, három holland együttes meghívásával csatlakozik a Filharmónia. A „Múzeumok éjszakáján” a „Twee Violen en een Bas” együttes „Rembrandt hegedűje – főhajtás a nagy festő előtt” című műsorával felidézi Rembrandt életét és korának zenéjét. A rendkívül virtuóz, kitűnő blockflőte együttes, az Amsterdam Loeki Stardust Quartet „Időjelek – öt évszázad holland zenéje” címmel mutatkozik be, a kiállítás megnyitójának napján pedig a Camerata Trajectina együttes „Megszólaló képek – Rembrandt és kora” címmel mutat be vetítéssel kombinált koncertet.

Soproni Régi Zenei Napok

A budapesti fesztivállal majdnem egy időben megrendezett Soproni Régi Zenei Napok, amely immár a 22., nagyrészt a népszerű és rangos mesterkurzusokhoz kapcsolódik. Itt is fellép a Capella Savaria, az Orfeo Zenekar és az Amsterdam Loeki Stardust Quartet, de részben eltérő műsorokkal, részben más közreműködőkkel, mint Budapesten. Barthold Kuijken soproni partnerei a Tomasini Vonósnégyes, Alexei Ljubimov szólóesten és zenekari versenyművel is fellép, Anneke Boeke a Capella Savaria szólistájaként lesz hallható, Széll Rita pedig Halmai Katalinnal és táncosaival bált rendez Mozart tiszteletére. Sopron vendége lesz még a rangos velencei barokk együttes, a Sonatori de la Gioiosa Marca és a Schola Hungarica is.

Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Ettől az évtől a Filharmónia Budapest Kht. kapta meg a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál szervezésének feladatát, és örül annak, hogy mindez éppen a Bartók-emlékévben történt. A szeminárium tanárai Peskó Zoltán, Pauk György, Johannes Schöllhorn, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Rohmann Imre, Várjon Dénes, Pál Tamás, Hadady László lesznek, a közreműködő művészek között a résztvevők találkozhatnak majd Perényi Miklóssal, a Győri Leánykarral, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaival. A zenetudományi előadások (Somfai László, Vikárius László, Szabó Miklós), a kirándulások, vetítések, népzenei és jazz-koncertek számtalan zenei élményt ígérnek. A fesztiválon elhangzanak a nagy vokális-zenekari művek (Cantata profana, A kékszakállú herceg vára), Bartók valamennyi kórusműve, valamennyi vonósnégyese, továbbá zenekari, kamara- és szólóművek. Műsorra kerülnek Ligeti György, Kurtág György, Szőllősy András, Sári József és Eötvös Péter művei is. A fesztivál átlép a város falain, és egy-egy koncert erejéig Kőszegen és Sárváron is megjelenik.

Filharmónia – Raiffeisen Mesterbérlet

ea0c43b7-4183-458b-b2a6-1cd6cfa71799

A csillagok randevúja folytatódik - ezúttal is a Raiffeisen Bank támogatásával, és újdonságként a Művészetek Palotájával való együttműködésben. A hat „csillag” az idén a világ hat városát is jelképezi, hat jelentős zenei központot. Birmingham világhírű zenekarával képviselteti magát, Amszterdam a Holland Filharmonikus Zenekarral, Linz a Bruckner Zenekarral, az amerikai Saint Paul kamarazenekarával (amelyet nemzetközi rangú művészeti tanácsa: Chr. Hogwood, H. Wolff, J. Adams, N. McGegan, R. Abbado tett híressé), Gent a Collegium Vocale együttesével, végül pedig New York legendás Filharmonikusaival. A karmesterek és szólisták sora önmagáért beszél: Sakari Oramo, Yakov Kreizberg, Dennis Russel Davies, Roberto Abbado, Philippe Herreweghe, Lorin Maazel, Janine Jansen, Julia Fischer, Lars Vogt, Christoph Prégardien.

További rendezvények

„Magyar képek” címmel a Filharmónia bérletsorozatot indít a zenei évfordulókhoz kapcsolódva Bartók, Liszt, Kodály és Kurtág műveiből, melyben közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Kocsis Zoltán, Ligeti András, Ránki Dezső, Bogányi Gergely és Mocsári Károly, a budapesti, az utrechti és a weimari Liszt-versenyek győztesei.

Vácrátóton az idén is rendez nyáresti koncerteket a Filharmónia a Botanikus Kertben. Fellép többek között a Liszt-Wagner Zenekar Jurij Szimonov vezényletével, a Muzsikás Együttes Petrás Máriával és a La Ballo Zenekar Balogh Sándor vezetésével.

A Győri Leánykar Szabó Miklós vezényletével újra műsorra tűzi Bartók összes női- és gyermekkarát. A 2006. április 22-i koncert különlegessége a (zongorán elhangzó) Mikrokozmosz-válogatás lesz, amelynek darabjai és sorrendje megegyezik az ősbemutatón, 1937. május 7-én Bartók Béla által előadott részletekkel.