Júlia, Rita

Stephanie Cowell: Mozart asszonyai

2006.04.09. 00:00

Programkereső

A történet 1777-ben kezdődik Mannheimben. Fridolin Weber zenész és kottamásoló csütörtök esténként összejövetelt rendez szerény, ötödik emeleti szalonjában.
f48b72d4-d628-4e73-842a-83cf7f57d89b

A forró csokoládé illatával megédesített közös zenélések remek alkalmat szolgáltatnak arra is, hogy a ház asszonya számba vehesse a partiképes férjjelölteket, hiszen a házaspárnak négy szép, tehetséges lánya van, akik lassan eladósorba kerülnek. Egyik alkalommal új vendégeket jelentenek be: egy sápadt, himlőhelyes arcú, nagyorrú fiatalembert, Wolfgang Amadeus Mozartot és édesanyját.

A kisasszonyok – Jozefa, Aloysia, Constanze és Sophie – szinte azonnal felfigyelnek az érzékeny, különleges ifjúra, aki nemigen felel meg anyjuk elvárásainak, hiszen nincs egyebe, csak a tehetsége. Amadeust rabul ejtik a Weber lányok – mindegyik a maga módján –, és sorsa összefonódik a családéval. Josefa beleszeret, Sophie a bátyját látja benne, ő heves szerelemre lobban Aloysia iránt, de Constazét veszi feleségül, miközben nekik komponálja a zeneirodalom legszebb áriáit. Életük is kész opera, tele szenvedéllyel, erotikával, érzelmekkel, fellángolásokkal és csalódásokkal. Történetük akkor is lebilincselő lenne, ha sorsuk nem a zenei géniuszéhoz kötődne, de ezt megtetézi az élvezetesen hiteles, megejtően emberi Mozart-portré.

Mozart, a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije 250 éve született. Az évforduló alkalmából az egész világon kitüntető figyelemmel foglalkoznak életével, munkásságával. A könyv mindazok számára érdekes lehet, akik szeretik Mozart műveit, akiket érdekel a 18. század zenei és társadalmi élete és akik kedvelik az olvasmányos formában megírt történelmi, életrajzi regényeket.

Stephanie Cowel – több sikeres könyv szerzője – mint egykori operaénekes hozzáértően és érzékletesen ábrázolja a 18. századi zenei életet, és árnyalt, izgalmas képet fest Mozart szerelmeiről. Életrajzi regényét áthatja a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijét megihlető szerelem.

Stephanie Cowell: Mozart asszonyai (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2006)