Márk

Bernstein-művek az NFZ műsorán

2006.04.11. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok áprilisban Leonard Bernstein két művét is megszólaltatják: 13-án a III. "Kaddis" szimfóniát, 27-én pedig a Halil című, fuvolára és kamarazenekarra írott darabját.
9fd6ac86-dbcd-43ff-99a9-7d6ec9cdb06c

A komponista II. szimfóniáját már 2004 júniusában előadta az együttes, az idei évadban pedig különösen nagy figyelmet szentelnek az amerikai zene bemutatásának. Decemberben Ives és Copland egy-egy művét játszották el – szintén amerikai vendégkarmester, John Axelrod irányításával –, májusban pedig Ives III. szimfóniáját hallgathatjuk meg Mischa Santora és az NFZ tolmácsolásában.

A Kaddis szimfóniát egy kitűnő amerikai karmester, Lawrence Foster vezényletével, a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Szabóki Tünde közreműködésével mutatják be, a narrátor szerepében egy kanadai színésszel, Mervon Mehtával. Az április 13-ai hangverseny második felében elhangzó szimfóniát Bernstein 1963-ban komponálta, ám nem volt vele teljesen elégedett, ezért 1977-ben némileg átdolgozta. A koncert első részében Rossini utolsó olasz operájából, a Semiramisból hangzik el a nyitány, majd Beethoven op. 15-ös C-dúr zongoraversenye, melynek szólistája az NFZ rendszeresen visszatérő vendége, az argentin Ingrid Fliter lesz, aki idén januárban megkapta az egyik legrangosabb, zongoraművészeknek adható díjat, a Gilmore Artist Award-ot.