Konstantin

A Fesztiválzenekar jelentős koncertsorozatot kínál a 2006-2007-es évadban

2006.04.18. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar újra Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát kínálja a 2006-2007-es évadban - tájékoztatta a sajtót kedden Körner Tamás ügyvezető igazgató. Az idei nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjjal kitüntetett Fischer Iván művészeti igazgató - aki angliai próbái miatt nem tudott a sajtótájékoztatón személyesen megjelenni - filmfelvételről mondta el üzenetét: szép, csemegékkel teli szezont állítottak össze, részben annak köszönhetően, hogy rendben vannak a zenekar ügyei, biztonságosan tudnak dolgozni.

Körner Tamás elmondta: a tartalmasabbá és szebbé tett új műsorfüzetből is látszik, az évad gerincét a nagyzenekari koncertek alkotják; ezeket a nagy érdeklődés miatt háromszor játsszák el, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián.

A nagyzenekari műsorokat kínáló hat bérlet hétfőtől lesz kapható. A gazdag programkínálatból felhívta a figyelmet a szeptember végi Bach-koncertre, amelyen a h-moll misét adják elő négy kiváló német szólista és a világ legjobb barokk kórusa, a híres genti Collegium Vocale közreműködésével.

Kiemelte a novemberi különleges angol estet, amelyen Oliver Knussen, a nemzetközi zenei élet egyik legkarizmatikusabb alakja vezényel. Knussen - aki egyszerre zeneszerző és karmester - saját hegedűversenyét és egy meseoperából készült egyvelegét, valamint Benjamin Brittan két művét vezényli.

Az évad harmadik kiemelkedő eseményének nevezte az ügyvezető igazgató a jövő márciusi Richard Strauss-estet Fischer Iván vezényletével, káprázatos szereposztásban. Körner Tamás elmondta, hogy a nagyzenekari koncertek felét Fischer Iván vezényli, a többi előadásra neves vendégkarmesterek érkeznek Budapestre, köztük Gidon Kremer és Schiff András.

Ismét megrendezik szeptemberben a Mahler-ünnepet, amelyen a Fesztiválzenekar három hangversenyt ad. A fesztivált ez évtől vendégzenekar szereplése gazdagítja, idén az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara lép fel.

Az együttes a magyar kultúra népszerűsítése érdekében jövőre tizenhárom országban lép fel, koncertet ad egyebek mellett a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben, a zürichi Tonhalléban, és ellátogat Dél-Amerikába is.