Orbán

Készen áll a Fesztiválzenekar 2006/2007-es évadterve

2006.04.19. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar április 18-ai sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra 2006/2007-es évadjának műsorát, terveit.
863079a1-d477-4f9e-a9ad-094dc665eb25

Körner Tamás, az együttes igazgatója elmondta: céljuk, hogy évről-évre Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát rendezzék meg Budapesten. A nagy érdeklődés miatt nagyzenekari műsoraikat háromszor játsszák el, amelyek helyszíne a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Zeneakadémia lesz. A szombat-vasárnap délutáni koncertek hamar népszerűek lettek, ezeket jövőre is folytatják, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák a Fesztiválzenekart. A nagyzenekari koncertek felét a zeneigazgató, Fischer Iván vezényli.

A nemzetközi zenei élet számos kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, így Gidon Kremer, Jane Eaglen, Osmo Vänska, Schiff András, Dmitrij Kitajenko, Stephen Kovacevich, a genti Collegium Vocale kórus, Oliver Knussen, Robert Dean-Smith, Hans Graf. Szeptember elején újra megrendezik a Budapesti Mahler Ünnepet, amelyen a három koncertet adó Fesztiválzenekar mellett fellép az amszterdami Concertgebouw Zenekara is, Mariss Jansons vezényletével. A Mahler Ünnepre öt zeneszerzőtől rendeltek műveket: ezek ősbemutatóját a Fesztivál keretében tartják.

Folytatódnak a nagyzenekari koncerteket kiegészítő sorozatok is, így a Haydn-Mozart sorozat, amelyek műsorait kétszer adják elő a Zeneakadémián, a gyerekek népszerű kakaókoncertjei, az egyforintos koncertek és a „Vasárnapi kamarazene” sorozat. A „Kamarazenekari délutánok” sorozat keretében a zenekar jövőre a 18. századi magyar főúri udvarok zenéjét mutatják be.

A BFZ vidéken is több koncertet ad, így Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Győrben. Fischer Iván együttese jövőre tizenhárom külföldi országába látogat el: három koncertből álló sorozatuk lesz Rómában, meghívást kaptak a megújuló párizsi Salle Pleyel ünnepi szezonjára, fellépnek a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben és a zürichi Tonhalléban, valamint három év után újra ellátogatnak a dél-amerikai kontinensre.

A zenekar a 2006/2007-es évadra hatféle bérletet hirdet meg, ezek április 24-tõl a BFZ titkárságán, az interneten (www.bfz.hu) és a nagyobb jegyirodákban vásárolhatók meg.