Emil, Csanád

Régi ismerősök a Fesztiválzenekar hangversenyein

2006.04.20. 00:00

Programkereső

A BFZ közönsége két régi ismerősét, a karmester Pinchas Steinberget és a hegedűművész Nikolaj Znaidert hallhatja-láthatja az április 29-ei és 30-ai hangversenyeken.

A műsor különlegessége a filmzeneszerzőként Hollywoodban világhírre szert tett osztrák Erich Korngold Hegedűversenye lesz. A koncerteken emellett elhangzik Wagner Rienzi-nyitánya, valamint Sosztakovics 1937-ben komponált V. (d-moll) szimfóniája.

Pinchas Steinberg, az Izraelben született karmester Joseph Gingoldnál és Jascha Heifetznél hegedülni tanult, majd Berlinben zeneszerzői tanulmányokat végzett. Karmesterként 1974-ben debütált a berlini RIAS Szimfonikus Zenekar élén. 1989 és 1996 között a Bécsi Rádiózenekar zeneigazgatója volt, jelenleg a genfi Suisse Romande Zenekarnál tölti be ezt a funkciót. Fellépett a New York-i Filharmonikusoktól az Izraeli Filharmonikusokon át a Berlini Filharmonikusokig szinte minden nagy szimfonikus zenekarral, továbbá több tucatnyi operaprodukciót dirigált a világ vezető dalszínházaiban, köztük Bécsben, ahol 1988-tól hat éven át a Staatsoper első vendégkarmestere volt. Wagner, Richard Strauss, Catalani és Massenet operáinak lemezfelvételeivel számos díjat nyert (Arany Diapason, Német Kritikusok Díja, Caecilia Díj, Grand Prix du Disque). Steinberget, aki ötödször lép fel a Fesztiválzenekarral, utoljára 1998-ban hallhatta a budapesti közönség.

51744211-671b-4eb4-99b7-2202b95db99c

Nikolaj Znaider „Ysaÿe méltó utóda” – mondta róla Yehudi Menuhin 1997-ben, amikor megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűverseny első díját. A lengyel-izraeli szülőktől Dániában született, előbb Koppenhágában, majd a New York-i Juilliard Zeneakadémián és a Bécsi Zeneakadémián tanult hegedűs karrierje azóta üstökösként ível fel: Barenboim a Berlini Filharmonikusokhoz hívja, Rosztropovics a zürichi Tonhalle Zenekarához, Janssons Münchenbe, Tyemirkanov Clevelandbe, Masur a Londoni Filharmonikusokhoz. A 30 éves művész, akit exkluzív szerződés köt az RCA Victor lemezcéghez, Moszkvától New Yorkig, a Luzerni Fesztiváltól Salzburgig ma már szólistaként és kamarazenészként is rendszeres vendég a nagy koncerttermekben és fesztiválokon. Az 1704-ban készült, „ex-Liebig” nevű Stradivarin játszó Znaider 2000 decemberében Beethoven hegedűversenyét játszotta óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekarral.

(Az április 29-ei koncert 15:30-kor lesz a Zeneakadémián; az április 30-ai pedig este 19:45-kor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.)