Fülöp, Evelin

Megérkeztek a Zeneszalon Fabbrini koncertzongorái

2006.04.24. 00:00

Programkereső

A régóta várt koncerthangszerek április 20-án megérkeztek Budapestre. A Fabbrini céggel együttműködve a Zeneszalon immár megkezdheti azt a nagyszabású munkát, amit a Chopin bicentenáriumra tervezett hanglemezösszkiadás jelent.

E hangszerek Európa egyik legpatinásabb zongoraszalonja, a pescarai Fabbrini szalon jóvoltából kerültek Budapestre. A két hangszer két hangstúdióban kapott helyet.

A hangszerek hajnalban érkeztek Budapestre. Az olasz szállítók légkondicionált kisteherautóval hozták őket a pescarai Fabbrini Zongoraszalonból. A két zongorát mint hímes tojást becsomagolták – hiába, még közel a húsvét hangulata– , és kétségtelen, ezt a műgondot az ember ritkán tapasztalhatja meg Magyarországon, amikor egy féltonnás bútordarab mozgatásával találkozik. A majd’ három méteres monstrumokat két ember mozgatta, és ilyenkor ébredünk rá, hogy a zongorával kapcsolatban minden művészet, még a szállítás is… Külön érdekesség volt látni, hogy 500 kilogramm mozgatásához a magas lépcsőket már nem emberi erővel, hanem egy ügyes lánctalpas szerkezettel, az úgynevezett pianoplannal másszák meg. Vége a gerincropogtató emelgetéseknek, a műszaki lelemény ismét spórolt a társadalombiztosításnak két korengedményes nyugdíjat!

A diósdi Phoenix Stúdióba került az a majd másfél évszázados, ugyanakkor kifogástalanul felújított Pleyel koncertzongora, melynek érkezését – legnagyobb sajnálatunkra hiába – kétszer is beharangoztuk az elmúlt fél évben; most végre itt van. A tavaly április végi MÜPA-koncerten Szilasi Alex zongoraművésszel egyszer már látott és hallott hangszer ma teljesen befejezve, fényes politúrral és bársonyos hanggal várja a rá váró feladatokat. A tervek szerint idén négy hanglemeznyi anyagot rögzít a művész ezen a hangszeren.

994f201c-3a6b-4fed-861c-851f0c94a04b

A másik hangszer egy Steinway D274-es koncertzongora, melyet a Hungaroton hanglemezkiadóval együttműködve a pesti Rottenbiller utcai stúdióban fog közösen használni a Zeneszalon. Szilasi Alex a romantikus repertoár néhány darabját ezen a hangszeren rögzíti a közeli hónapokban. A zongorát avatott kezek járatták be: Maurizio Pollini az utóbbi években több koncertjét ezen a hangszeren adta.

A Fabbrini cég Európa első számú hangversenyzongoraszolgáltatója, az ő hangszerei állnak a kontinens meghatározó koncerttermeinek színpadain. Olyan neves előadók veszik igénybe szolgáltatásait és zongoráit, mint Alfred Brendel, Schiff András, Martha Argerich, Maurizio Pollini, Mitsuko Uchida vagy az orosz Grigorij Szokolov. A Zeneszalon e két hangszerrel is szeretné a figyelmet ráirányítani a zene minőségi hátterének jelentőségére.