Eszter, Eliza

Magyarok az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

2006.04.26. 00:00

Programkereső

Rekordszámú fiatal magyar zenészt válogattak be az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába (EUYO – European Union Youth Orchestra). Az EUYO harmadik alkalommal adott lehetőséget magyar fiataloknak, hogy a válogatáson megmutassák tudásukat és bekerülhessenek a zenekar tagjai közé.
686ba955-e4b4-4aa4-8c1e-b61ab6a21a51

A zenekar minden évben új összetételben turnézik, egy körutat szerveznek nyáron és egyet a következő év tavaszán. A meghallgatásokra 14-24 év közötti fiatalok jelentkezését várják az Európai Unió tagállamaiból. A zenekarba beválogatott legfeljebb 140 fiatal ezután világhírű karmesterekkel és szólistákkal léphet fel a világ nagy koncerttermeiben.

A 2006/2007-es évadra három magyar fiatalt vettek fel (Loboczky Balázs – hegedű, Páll Levente – brácsa, Spáth Viktor - trombita), kilencen pedig tartaléklistára kerültek (Zétényi Tamás – cselló, Dömötör Johanna, Győri Noémi, Varga Mónika – fuvola, Balla Tamás, Farkas Ágnes – oboa, Rumy Balázs – klarinét, Tigyi Judit – kürt, Baráth István - trombita). A tartalékos státusz azt jelenti, hogy ha a felvett tagok közül valaki megbetegszik vagy más okból lemondja a turnét, akkor helyére a meghallgatást vezetők a tartaléklistáról javasolnak hasonló képességű zenészt. Válogatás nélkül meghívást kapott Káli Gábor, hogy a turné előadásain zongorán működjön közre. Az EUYO nyári iskoláján egy magyar zenész vehet részt idén (Vanyó Gábor – trombita).