Bernát, Felícia

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok sűrű hétvégéje

2006.04.27. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, 28-án Kocsis Zoltán a Jövő Háza Teátrumban várja a közönséget, 29-én pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház közös programjára kerül sor a MÜPA-ban.
ae47a76f-4215-44ab-8062-344d3189fe16

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert egy átirattal indul: Johann Sebastian Bach 1739-ben, a Klavierübung (Billentyűs gyakorlat) 3. kötetében megjelent Esz-dúr prelúdium és fúgáját Arnold Schönberg csaknem kétszáz évvel később írta át hatalmas szimfonikus zenekarra. Ezt követi Leonard Bernstein Halil című, fuvolára és zenekarra írt noktürnje Bálint János szólójával. A halil héberül fuvolát jelent. A mű megírását Yadin, egy fiatal és rendkívül ígéretes izraeli fuvolista története ihlette, akit az 1973-as háborúban a Szuezi-csatornánál halálra gázolt egy tank. A mű ajánlása „Yadin lelkének és elesett testvéreinek” szól. Ezután Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja hangzik el két nagyszerű fiatal művész közreműködésével: a finn Pekka Kuusisto egy 1752-ben készült Guadagnini-hegedűn, Kokas Katalin pedig ezúttal brácsán játszik. A hangverseny utolsó darabja egy kortárs mexikói zeneszerzőnő, Gabriela Ortíz: Altar de Piedra (Sziklaoltár) című darabja, melyben az Amadinda Ütőegyüttes is pódiumra lép.

Másnap, április 28-án a BMC Music Flash keretében a Jövő Háza Teátrumban Kocsis Zoltán estjére kerül sor. A koncert első felét Kocsis Schönberg, Chopin, Debussy, Ravel és Johann Strauss zongoradarabjaiból készített kamarazenei átiratai töltik ki, amelyeket az NFZ tagjaival ad elő. A szünet után a művész eljátssza Haydn g-moll szonátáját, majd zenekara élén Mozart „kis” g-moll szimfóniáját dirigálja, amelynek tavaly januárban készült koncertfelvételét a BMC – a „nagy” g-moll szimfóniával együtt – néhány hónappal ezelőtt jelentette meg.

Szombaton, április 29-én a Nemzeti Filharmonikusok – a Ludwig Múzeummal és a Nemzeti Táncszínházzal közösen – Kikötő a művészetekhez címmel egész napos ingyenes, összművészeti programsorozatot rendeznek a Művészetek Palotájában, ahova ezen a napon a Roosevelt és a Vigadó térről hajóval is el lehet jutni – a hajón pedig az NFZ és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraformációk szórakoztatják az utasokat. A palotájban is zene, tánc és képzőművészet várja az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt.