Orbán

Tanácskozás a zenekultúra jövőjéről

2006.04.27. 00:00

Programkereső

Tizennyolc európai klasszikus zenei szaklap, rádió és internetes portál főszerkesztője tartott szakmai konferenciát április 24-26. között a Művészetek Palotájában. A konferencia házigazdája a Gramofon – Klasszikus és Jazz című magyar szakmai folyóirat volt, amely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.
3b7cd383-3a6f-494e-8c50-a9f771b3faea

A Midem Classical Awards (MCA) zsűrijének éves találkozóján az európai koncert- és fesztiválélet, illetve hanglemezkiadás helyzete mellett olyan kérdések is szóba kerültek, mint a komolyzenei kultúra, zenehallgatás, zenei műveltség fenntartása és megőrzése a 21. században.

A franciaországi Cannes-ban minden év januárjában kerül sor a MIDEM nemzetközi zenei szakkiállításra, amelyen 2006-ban több mint 10 ezer szakember vett részt, mintegy 130 országból. A Midem Classical Awards (MCA) díjkiosztóján 14 kategóriában díjazzák az előző év kiemelkedő klasszikus zenei teljesítményeit. A díj zsűrijét 18 európai zenei médium – szakfolyóiratok, rádiók, internetes portálok – képviselője alkotja, akik minden év tavaszán találkoznak valamely európai városban, hogy szakmai konferencia keretében egyeztessék stratégiájukat, feladataikat. A konferenciának idén Budapest adott otthont a Művészetek Palotája Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei lap jóvoltából. A Gramofon – Klasszikus és Jazz főszerkesztője, Retkes Attila évek óta részt vesz a cannes-i MIDEM keretében rendezett MIDEM Classical Awards zenei díj szakmai zsűrijében. A konferencia remek alkalmat kínál, hogy Európa vezető zenekritikusai kötetlen szakmai eszmecserék keretében tájékozódjanak az egyes országok zenei életéről, és megosszák egymással saját tapasztalataikat.

A komolyzenei kultúra, a koncert- és fesztiválélet, valamint a hanglemezkiadás jelentős problémákkal küzd: az internetes zenefogyasztás, a zenei élet kommercializálódása jelentősen és negatívan befolyásolja a komolyzene művészi színvonalát, a koncertlátogatási és lemezhallgatási szokásokat. A válság kezelésében, új megoldások kialakításában meghatározó szerepet vállalhat a zenei média, amely a klasszikus zenei kultúra kommunikációjával foglalkozik. A budapesti konferencián többek között az európai zeneélet olyan jelentős személyiségei vettek részt, mint James Jolly, a brit Gramophone főszerkesztője; Gregor Willmes, a német FonoForum főszerkesztője; Luis Sunén, a spanyol Scherzo főszerkesztője; Nathalie Krafft, a francia Le Monde de la Musique főszerkesztője vagy Martin Hoffmeister, a német MDR Rádió zenei főszerkesztője.