Orbán

Kárászy Szilvia – Femme fatale

2006.04.28. 00:00

Programkereső

Zenerotika – hangra és fényre, így foglalható össze Kárászy Szilvia zongoraművész május 6-ai hangversenye a Művészetek Palotájában.
9a6efdcc-26eb-47a1-8390-a8cd332fd833

A művész új korszakának premierje lesz ez, amelynek alkalmával ritkán hallható hangszerek, egyedi, fület gyönyörködtető hangzásvilág, különleges látvány és érdekes művészegyéniségek várják az érdeklődőket. Az esten közreműködik a Honvéd Férfikar, Sas Péter, az Operaház gyermekkórusának szólistája, Vallai Péter színművész, Ágens, énekesnő, Gergye Krisztián táncos, Takács Erika (jelbeszéd), a Kiyo-Kito Taiko japándob csoport és a Tibeti Együttérzők.

Kárászy Szilvia nemcsak hagyományos koncertek sikeres zongoraművésze, hanem új utakat kereső, kísérletező alkat is. Az előadói munka mellett 1991 óta foglalkozik zeneszerzéssel, az újdonság és a hagyomány együttes erejéből merítő kompozícióit sikerrel mutatták be – többek között három alkalommal a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A májusi előadás az emberi vágy, az Érosz, az alkotás és megvilágosodás alapkérdéseit járja körül az erotika, a szerelem és a zen filozófia szemszögéből. Mai világunk lenyomata ez a hangverseny, amely egy Kárászy által különös érzékenységgel felépített dramaturgiai szálon fut, és rólunk, az örök vágyakozókról, az alkotókról és befogadókról szól.

„Számomra a zene a legmimetikusabb és ily módon, átvitt értelemben a legerotikusabb művészeti ág, amely a leginkább képes érzékeltetni a vágy, a beteljesedés lelki-érzelmi folyamatait, a bevezetés–csúcspont–befejezés csodás, természetes ívét. Mindezt különböző módokon – Érosz és az emberi hang születésétől a gregoriánon át napjaink hangzásvilágáig, improvizálva és remekműveket megszólaltatva – itt és most, térben és időben együtt élhetjük át”. (Kárászy Szilvia)