Konrád

Bookline játék - 3. forduló

2006.05.01. 00:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és nyerjen zenei könyveket a Bookline online könyváruház jóvoltából!
a032f09d-2c93-4043-b90d-150b7cdaa7aa

Daniel Barenboim - Edward W. Said: Kánon és ellenpont – beszélgetések zenéről, társadalomról

Daniel Barenboimot, a világhírű zongoraművészt és karmestert, valamint Edward W. Said palesztin-egyiptomi-amerikai filozófust, a Columbia Egyetem nemrég elhunyt híres tanárát, neves kritikust és az "orientalizmus" elnevezésű akadémiai stúdium kitalálóját legendás barátság fűzte össze. Amikor csak tehették, találkoztak és beszélgettek, négyszemközt és pódiumon, közönség előtt egyaránt. Két rendkívül művelt, irigylésre méltóan tájékozott ember hallgatta egymást, vitatkozott, de soha nem ment ölre egymással. Az ő barátságuknak, mély, szenvedélyes és a szó valódi értelmében toleráns eszmecseréjüknek, az igazi értelmiségi magatartásnak a lenyűgöző foglalata ez a pompásan szerkesztett könyv.

Együtt gondolkodtak zenéről, irodalomról, igazságosságról és aktuális politikai kérdésekről – arról, hogy mit jelent az egyetemes kultúra történetében a wagneri zene, miért akkora mester Furtwängler, mi a közös Balzacban, Dickensben és Wagnerban, de arról is, hogy miért vallanak sorra kudarcot a nyugati ihletésű béke-erőfeszítések az izraeli-palesztin konfliktus megoldásáért, hogyan képes a művészet túllépni a nacionalista és politikai ellentéteken.

Kérdésünk: Mi a (magyar) neve a Daniel Barenboim által 1999-ben alapított, fiatal izraeli és arab muzsikusokból álló zenekarnak?

a) Határok nélkül
b) Zenehíd
c) Nyugat-Keleti Díván

Amennyiben az alábbi kérdés helyes válaszának betűjelét május 15-ig megírja nekünk, egyike lehet annak a három játékosnak, akik egy példányt nyernek Daniel Barenboim és Edward W. Said Kánon és ellenpont – beszélgetések zenéről, társadalomról című könyvéből.

Szeretnénk felhívni játékosaink figyelmét arra, hogy ebben a játékban való részvételükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy e-mail címüket a bookline.hu részére átadjuk!