Béla

Nagy-britanniai turnén a Rádiózenekar

2006.05.06. 00:00

Programkereső

Májusban tizenöt koncertet ad Anglia, Wales és Skócia tizenöt városában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója, Vásáry Tamás zenei irányításával.
2197b91b-44e4-48b1-a82b-ce09edbc7d03

Az együttes közel négy évtizede rendszeres vendége az ottani zenei életnek, s látván a koncertek városainak listáját, elmondható, hogy szinte ugyanott lesznek a koncertek, mint a korábbi turnékon. Csak néhány jelesebb helyszín: Birmingham, Cambridge, Leeds, Brighton, Edinburgh, a két pompás katedrális-hangverseny, Bury StEdmundsban és Newburyben, vagy éppen a különös, éppen ezért el nem felejthető nevű walesi Llandudno, vagy a skóciai Perth…

A műsor változatos, és ezúttal is tartalmaz zenei csemegét: Sibelius V. szimfóniája itthon sem tartozik az agyonjátszott darabok közé. Persze Stravinsky Tűzmadár-szvitje vagy Grieg Peer Gynt-szvitje sem túl gyakori turné-darab, nem úgy, mint Kodály Galántai táncai, Liszt Les préludes-je, Dvorák Gordonkaversenye (Nina Kotova szólójával), Beethoven c-moll zongoraversenye – Vásáry Tamás a zongoraszólót is vállalta –, vagy Mozart Don Giovanni-nyitánya, ami a Mozart-évben szinte kötelező, csakúgy, mint a Bartók-évben A csodálatos mandarin – utóbbit sajnos csak egyszer játssza a zenekar.

(Kelen Tamás írása nyomán)