Béla

A Stradivari-hangzás tudományos magyarázata

2006.05.08. 00:00

Programkereső

A féregirtó szerekkel magyarázza a Stradivari-hegedűk sajátos hangzásának titkát Nagyváry József. Az Amerikában élő, magyar származású biokémikus, aki 30 éve kutatja a hegedűk kémiai összetételét, Salt Lake Cityben tartott előadásán kifejtette: a különleges hanghatás igazi mestere a cremonai patikus volt.
ae4756e8-e761-439e-81ba-619bd195cd59

A Texas A&M Egyetem professzora szerint a hegedűkre kent fényezőanyag számos összetevőből áll, amelyek egyike a férgek ellen használt kemikália - Antonio Stradivari hangszerei ettől szólnak különlegesen. A teóriát többen vitatják: Colin Gough fizikus szerint a kémiai összetevők mellett a lélek és a láb beállításai befolyásolják leginkább a hangzást.

Nagyváry József 1956-ban szerzett vegyész diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Svájci, majd angliai tanulmányai és kutatóévei után, 1964-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol az Amerikai Vegyészek Szövetségének kitüntetett tagja lett, jelenleg a Texas A&M Egyetem Biokémia és Biofizika Tanszékének emeritus professzora. Svájci tanulmányai alatt kezdett hegedülni, tanulóhangszere korábban Albert Einsteiné volt - többek közt ez az élmény inspirálta a hegedűk tudományos vizsgálatára. Kutatásai alapján saját, a Stradivarikhoz hasonló hangzású „Nagyvarius” hegedűket készít, amelyek ha árukban nem is érik el az olasz elődök alkotásait, komoly elismerésnek örvendenek.