Mátyás

Rév Lívia 90

2006.05.09. 00:00

Programkereső

Rév Lívia Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és nem játszott többször itthon nyilvánosan. Ha valamennyire ismerték is itthon a szakmai körök, inkább zongorapedagógusként.
06d5c1dc-54a3-49e8-b0ad-e5719e6d5308

Ilyen minőségében járt itthon a kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban, mesterkurzusokat tartott, s tart máig, évenkénti rendszerességgel. Összességében azonban kevesen ismerték művészetét. Négy évtized után az első koncertjét 2003 novemberében adta Magyarországon 87 esztendősen, s ennek elementáris hatása, rendkívüli sikere volt. Azóta a Tudományos Akadémia Dísztermében Schubert-kamaraestet adott a legkiválóbb hazai partnerekkel, a Budapesti Fesztiválzenekarral lépett fel a Zeneakadémián, önálló Debussy szóló-estet adott az akkor új Művészetek Palotájában 89-ik születésnapján – mindenhol óriási elismerést aratva. Rév Lívia a 20. század egyik legnagyobb zenei tehetsége, megbízható szemtanúja s magyar származásának büszke hirdetője a világban.

Rév Lívia idén 90 éves, és újra itthon játszik. A Strém Koncert Kft. és a Francia Intézet által közösen rendezett születésnapi koncerten ünnepelhetjük, ahol természetesen őt is hallhatjuk. 2006. május 17-én, szerdán este fél nyolckor kezdődik a koncert a Zeneakadémián, ahol fellép Juliana Steinbach és Mali Emese – az ifjú zongoristageneráció egy francia és egy magyar képviselője; Várjon Dénes és Simon Izabella, akik Mozart Esz-dúr kétzongorás versenyművét játsszák a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, Keller András vezényletével; Rév Líviától pedig Mozart d-moll zongoraversenyét hallhatjuk. A koncert kezdetén Bozóki András kulturális miniszter Pro Cultura-díjat ad át a művésznőnek gazdag életművéért.