Eszter, Eliza

Harc a fájlcserélők ellen

2006.05.11. 00:00

Programkereső

Újabb fájlcserélő szolgáltatás adta meg magát az amerikai zeneiparral szemben. A BearShare üzemeltetői 30 millió dollárt (6 milliárd forintot) fizetnek azért, hogy elkerüljék a pereskedést.
981a8f1b-7ae9-484d-a58f-ef94dc11074e

A Free Peers cég abba is beleegyezett, hogy beszünteti az engedély nélküli online zenei szolgáltatást, és eladja domain nevét és technológiáját. A zeneipar további négy céggel szemben állt elő követeléssel, a Kazaa és a Morpheus hálózatok üzemeltetői ellen Los Angelesben folytatnak jogvédelmi pereket.

Egy hollywoodi filmstúdiókból és hanglemezvállalatokból álló szövetség öt éve a Grockstert perelte be; a cég tavaly egyezett bele, hogy az ügyet 50 millió dollár (10,1 milliárd forint) kártérítés kifizetésével rendezze. Az amerikai legfelső bíróság határozata alapján felelőssé tehetők azok a fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cégek, melyek a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok eltulajdonítására buzdítanak.

„Nem a mi nevünkben”

Kanadában új hangvétel jelent meg: maguk a zenészek szólaltak fel annak érdelében, hogy rajongóikat ne sújtsák perekkel. Leszögezik, hogy a multinacionális lemezvállalatok nem ellenségeik, azonban külföldi anyavállalatok és nem a kanadai művészek érdekei szerint járnak el. Kormányukat arra kérik, a szerzői jogról szóló törvényt módosítsák, a nem kereskedelmi céllal letöltő egyénekre ne rójanak ki aránytalanul nagy büntetéseket.

Javaslatukban a művészek ellenzik a másolást gátló technológiák alkalmazását és a törvényi korlátozást. Szerintük a törvénynek a zenészeket és a vásárlókat kellene védeniük, nem a korlátozó technológiákat. Szeretnék, ha a megvásárolt zenei tartalmakat más hanghordozóra is át lehetne másolni anélkül, hogy duplán kelljen fizetni. A Canadian Music Creator’s Coalition nevű kezdeményezés alapítói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Dave Bidini, Sarah McLachlan vagy Avril Lavigne, az aláírók száma pedig folyamatosan bővül.