Géza

Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

2006.05.11. 00:00

Programkereső

Neves vendégkarmester dirigála a Nemzeti Filharmonikusokat a Művészetek Palotájában május 11-én. A Németországban élő, orosz származású Michail Jurowski érdekes műsorral lép a magyar közönség elé.
7ff00fb4-cdf6-41e1-83a8-d2ca01291d6f

A hangverseny nyitószáma Prokofjev a Pikk dáma című filmhez komponált zenéje lesz. A filmet, amely Puskin halálának századik évfordulójára készült volna, 1936-ban a szovjet kultúrpolitika egyszerre „időszerűtlennek” találta, addigra azonban Prokofjev már teljesen kidolgozta a film zenei koncepcióját, és nagyobbrészt a partitúra is készen állt. A végül befejezetlenül maradt mű koncertváltozatát jóval később az est karmestere, Michail Jurowski készítette el; ennek ősbemutatója 2003-ban, Berlinben volt.

A második mű Stravinsky Zsoltárszimfóniája lesz, amely a Serge Koussevitzky vezette Bostoni Szimfonikus Zenekar felkérésére született 1930-ban. A szerző csaknem napra pontosan 43 évvel ezelőtt, 1963. május 8-án, utolsó budapesti látogatásán az Erkel Színházban éppen ezt a művet vezényelte egy kivételes élményt adó koncerten. A Zsoltárszimfónia mostani előadásában az NFZ mellett a Nemzeti Énekkar is közreműködik. A hangversenyt Mahler IV. szimfóniája zárja, melynek utolsó tételében, A mennyei élet (Das himmlische Leben) című dalban a nagyszerű szopránénekesnőt, Mitilineou Cleót hallhatjuk.