Eszter, Eliza

Bookline játék - 4. forduló

2006.05.16. 00:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és nyerjen zenei könyveket a Bookline online könyváruház jóvoltából!
5def4f1b-9d8b-492b-a103-773b87056953

Glenn Gould: Tiltsuk be a tapsot! - Válogatott írások

Glenn Gould a XX. század második felének egyik legeredetibb és legnagyobb hatású előadóművésze, aki nemcsak abban volt rendhagyó, hogy 31 éves korában örökre szakított a koncertpódiummal, hanem abban is, hogy sosem elégítette ki csak a zongorázás. Nagy becsvággyal készített rádiós, majd televíziós dokumentumjátékokat, mindenekelőtt pedig írt: esszét, előadást, lemezborítót, könyvkritikát - méghozzá komoly irodalmi igénnyel, a maga sajátos, olykor cikornyásan humoros és nem éppen tapintatos stílusában. Gondolatait nemegyszer interjú formájában fejtette ki. Ezekben a beszélgetésekben többnyire ő volt mind a két fél, mint Karinthy, amikor álmában két macska volt, és játszott egymással.

Gouldnál sokszor nehéz eldönteni, mennyi a játék és mennyi a halálos komolyság. Talán úgy érezte, hogy mondandója annyira keserű pirula, annyira szokatlan, annyira ellentmond sok mindennek, amit tisztelni és csodálni tanultunk, hogy csak a humor mázával bevonva megy le a torkunkon. Nem szerette Mozartot, sőt jószerével alig valamit abból, amit Bach és Wagner közt írtak. Kedvenc énekesnője - Elizabeth Schwarzkopf mellett - Barbra Streisand volt. Elavult és fölösleges intézménynek tartotta a hangversenyt, mert úgy vélte, a mű igazi interpretációja a vágóasztalon jön létre.

Tiltsuk be a tapsot! - követelte humornak álcázott komolysággal, sőt azt is állította, hogy esztétikai ítéletet nem volna szabad mondani, csakis erkölcsit. Ebben a könyvben egy nagy művész, egy nagy különc, egy kivételesen öntörvényű ember gondolatait kapja kézhez az olvasó: birkózhat velük, berzenkedhet ellenük - unatkozni biztosan nem fog. A magyar kiadás válogatását és utószavát készítette Wilheim András, az eredeti szövegeket Barabás András és Csuhai István fordította.

Kérdésünk: Melyik évben hunyt el Glenn Gould?
a) 1982
b) 1991
c) 2001

Amennyiben az alábbi kérdés helyes válaszának betűjelét május 15-ig megírja nekünk, egyike lehet annak a három játékosnak, akik egy példányt nyernek Gould, Glenn: Tiltsuk be a tapsot! című könyvéből.

Szeretnénk felhívni játékosaink figyelmét arra, hogy ebben a játékban való részvételükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy e-mail címüket a bookline.hu részére átadjuk!