Fülöp, Evelin

Pro Cultura Hungarica díj Rév Lívia zongoraművésznek

2006.05.17. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémián Pro Cultura Hungarica díjat vesz át este Rév Lívia. A zongoraművész ahhoz a legendás nemzedékhez tartozik, amelynek egyik legkiemelkedőbb tagja Fischer Annie.

Csodagyerekként indult a pályája, 9 évesen már koncertezett. A nagyhírű zongorapedagógus, Varró Margit és Máthé Klára növendékeként kezdte, majd Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián. Lipcsében, majd Paul Weingartnernél is tanult Bécsben, 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián.

Rév Lívia 1946-ban távozott az országból, Párizsban telepedett le, ahol világhírű művész lett belőle. A kor olyan karmestereivel dolgozott együtt, mint Rafael Kubelik, Walter Susskind, Josef Krips. Koncertezett szinte valamennyi földrészen, de főként Angliában és az Egyesült Államokban aratott nagy sikereket. Mendelssohn, Beethoven, Ravel, Debussy és Chopin műveit megszólaltató lemezeit számos rangos díjjal jutalmazták.

Az 1990-es években Chopin összes noktürnjének Rév Lívia előadásában készült felvételét a BBC kritikusa minden idők legjobb felvételének választotta. Itthon csaknem négy évtized után, 2003-ban adta első koncertjét. 2005 novemberében a Zeneakadémián lépett fel, majd 90. születésnapján ismét a Zeneakadémián aratott sikert.