Irén, Írisz

Béke-díjat kapott Daniel Barenboim

2006.05.19. 00:00

Programkereső

A világhírű zongorista és karmester Frankfurtban a Geschwister Korn und Gerstenmann Alapítvány 50.000 euró értékű Béke-díját vette át.
0f966f83-d281-4ae6-bbe7-bf7e3b9f1a83

A 64 éves művész az izraeliek és palesztinok közti megbékélést segítő kiemelkedő munkájáért kapta az elismerést. A Nyugat-Keleti Díván Zenekart 1999-ben Edward Saiddal, az azóta elhunyt palesztin irodalomtudóssal együtt alapította azzal a céllal, hogy izraeli és arab muzsikusok által közösen létrehozott produkciók szülessenek. A világ számos pontján lépett fel az együttessel, muzsikusként és politikai aktivistaként is meghatározó személyiségként lett ismert. A díjat korábban a Béke Nobel-díjas Simon Peresz volt izraeli miniszterelnöknek és Amosz Oz izraeli írónak is odaítélték.

Barenboim a berlini Staatsoper zenei vezetése mellett közben újabb feladatot vállalt, a milánói Scala első számú vendégkarmestere lesz a következő öt évben. Korábban felmerült, hogy a Riccardo Muti tavalyi távozása után megüresedett zenei igazgatói posztot veszi át, azonban Stéphane Lissner, az intézmény jelenlegi művészeti vezetője kijelentette, általában évekbe telik, mire új vezetőt találnak, tovább folytatják a keresést.

Az argentin születésű izraeli karmester júniusban egy másik pozíciót hagy ott, a Chicagói Szimfonikus Zenekar zenei igazgatását fejezi be. A berlini és a milánói operaházak együttműködését szorosabbra tervezi vonni, a csereprodukciók mellett évente két operát is színpadra állít. 2006 őszén, Arturo Toscanini halálának 50. évfordulójára emlékezve Verdi Requiemével kezdi a szezont, majd Wagner Trisztán és Izolda című operájával készül a következő évadra.