Gerzson

A Száztagú Cigányzenekar Franciaországban

2006.05.22. 00:00

Programkereső

Franciaországi körútja legfőbb állomásaként a napokban ad négy koncertet a Száztagú Cigányzenekar a párizsi Théatre des Champs Elysées színpadán. Több francia vidéki városban adott nagy sikerű fellépése után a fővárosban visszatérő vendégnek számító magyar zenekar pénteki és szombati teltházas koncertjén kétezer párizsi néző ünnepelte a cigány zenészeket. A France 2 közszolgálati tévécsatorna vasárnap déli híradójában kétperces riportban számolt be a klasszikus szimfonikus műveket a tradicionális cigány hangzással ötvöző Száztagú Cigányzenekar turnéjáról.

A kisfilm szerint a magyar cigányok a Franciaországban megszokott lakókocsik helyett komfortos buszon utaznak, de ennek ellenére igazi utazó nép benyomását keltik. A hagyománytisztelet abban is megnyilvánul, hogy színpadon a klasszikus zenét is kotta nélkül játsszák.

A zenekarvezető Rigó Buffó Sándor a francia televíziónak elmondta: a húsz éve alakult formáció klasszikus szimfonikus zenekarként működik, hiszen szinte valamennyi tag klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. Ugyanakkor miután elolvasták a kottát, mindent kívülről megtanulnak, és attól kezdve már csak a szívükből játszanak.

A riport szerint a zenekar ereje a virtuóz gyorsasság művészetében és a családi hagyományokban rejlik. Rigó Buffónak két fia is játszik a zenekarban, akikkel a zenekarvezető jóval kritikusabb, mint a többi taggal. Több mint két órás koncertjükön a virtuózoknak sikerül visszaadniuk a cigány lélek nemességét - zárta riportját a France 2 televízió.

A Száztagú Cigányzenekar vasárnapi és hétfői párizsi koncertje után május folyamán folytatja franciaországi és monacói turnéját. Magyarországon legközelebb szeptember 2-án a budapesti Hősök terén adnak koncertet.