Ervin

Az életöröm zeneszerzője

2006.05.22. 00:00

Programkereső

Nem is ünnepelhetné méltóbb módon névadója jubileumát a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, mint hogy sorra bemutatja a kétszázötven évvel ezelőtt született komponista miséit.
1189f72f-54c3-489b-a3a6-1e73baab6471

Az együttes öt esztendeje alakult Szamosi Szabolcs vezetésével, de Mozart nevét csak később, templomi koncertsorozatuk elindításakor vették föl. Amikor Bartók Béla 1923-ban a baranyai megyeszékhelyen járt, azt mondta: Pécs magyar Salzburg lehetne. Az osztrák várost az egyházzene tette világhírűvé, vonzerejét máig is ennek – és persze Mozartnak – köszönheti. Szamosi Szabolcs orgonaművész kórusa is ezt az utat választotta: szentmiséken, templomi koncerteken egyházi művekkel lépnek közönség elé. A Mozart-jubileum közeledtével született meg a gondolat, hogy megszólaltassák a XVIII. századi szerző mind a tizennyolc miséjét.

Január 27. és december 31. között több mint húsz alkalommal tűzzük műsorra Mozart kompozícióit a pécsi Bazilikában, valamint a Belvárosi, a Ferences, a Lyceum- és a Pius-templomban tartandó miséken – mondta el Szamosi Szabolcs. Tavaly a karácsonyi koncertünkön ízelítőként már válogattunk a repertoárra felvett művekből, újévkor a C-dúr misét (K 220) adtuk elő a Bárdos Kórus közreműködésével. Mozart születésnapján, január 27-én este fél nyolckor a Ferences templomban rendeztünk ünnepi hangversenyt, ami ráadásul nemcsak napra, hanem órára is pontosan egyezett W. A. Mozart születésének idejével, hisz este nyolc óra körül jött világra kétszázötven évvel ezelőtt.

- Az idei koncertévadban más módon is kapcsolódnak a jubileumhoz.

- Júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején az OFF-programok részeként több ízben énekeljük Mozart oratóriumait, ezenkívül kamarakoncerteken egy pécsi rézfúvós együttessel, valamint egy vonósnégyessel közösen szólaltatjuk meg a mester néhány művét, sőt: azoktól a vendégművészektől, akik az orgonakoncertek fellépői lesznek, azt kértem, úgy állítsák össze idei műsorukat, hogy egy-egy Mozart-darab is helyet kapjon bennük. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor igazi különlegesség részesei lehetnek a zenebarátok azon a nyári estén, amikor a tervek szerint egy finom vacsora fogásai között Mozart népszerű operáiból csendülnek föl részletek korhű kosztümökbe öltözött előadók produkciójaként.

- A Bazilika Mozart Kórusát és Zenekarát Pécs határain kívül is ismerik már.

- Itthon a budapesti Mátyás-templomban énekeljük Mozart egyik miséjét, nyáron Tihanyban és Balatonlellén lépünk föl, s nagy örömünkre a Salzburgi dómban is koncertet adunk, ahová – korábbi nagysikerű szereplésünk után – újra meghívást kaptunk. Kitűnő kapcsolatot ápolunk grazi kollégáinkkal, akiktől nemcsak koncertmeghívást kaptunk osztrák testvérvárosunkba, hanem különféle zenei anyagok biztosításával nagyban hozzájárultak Mozart-sorozatunk létrejöttéhez is.

A január 27-i hangverseny előtt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes mondott bevezetőt, aki Japánban egyszer azt a feladatot adta hallgatóinak, hogy próbálják szavakba önteni, mit jelent számunkra Mozart muzsikája. Egyikük így vallott dolgozatában:,,Mozart zenéje az élet örömét adja meg nekem, elfelejteti velem a bajaimat, bánataimat. Bátorságot ad az élethez.”

Remélhetünk-e ennél többet a művészettől?