Ervin

A Művészetek Palotája új orgonájáról

2006.05.23. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája 2006. május 22-én orgonaavató gálakoncerten mutatta be Európa legújabb hangversenytermi orgonáját. Az ünnepi esten megjelent a kulturális és a politikai-társadalmi elit számos képviselője, köztük Szili Katalin, az országgyűlés elnöke is.
4c5a0883-7ee3-44a9-86cc-9fd74173b91c

A Millenniumi Városközpont részeként felépült Művészetek Palotája a megnyitása óta eltelt alig 14 hónap alatt Magyarország egyik legismertebb, a zeneszerető közönség számára talán a legelismertebb kulturális intézménye lett. A Nemzeti Hangversenytermet ma már a világ egyik legjobb koncerttermeként tartják számon, s most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Palota története.

Elkészült Európa legjelentősebb, 92 regiszteres, 5 manuálos orgonája, melynek kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik. Az orgonák megalkotási gyakorlatában elsőként és egyben a világon egyedülállóan már a koncertterem építési stádiumában elkezdődhetett a megvalósítás. Az alig 10 hónapot igénybevevő intonációt követően megszólaló monumentális hangszer Magyarország legnagyobb – a legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel rendelkező – mechanikus csúszkaládás orgonája, mely méltán tart majd számot nemzetközi ismertségre, és reményeink szerint elismerésre.

2006. április 3. és 17. között már a nagyközönség részvételével, úgynevezett beavató koncerteken „hangolták” az instrumentumot. Kikísérletezték, hogy kamarazenekar, hangszeres és énekes szólista illetve szimfonikus együttes felléptekor milyen beállításokkal szól legszebben és az adott műveknek legmegfelelőbben az orgona, amelynek lenyűgöző hangja 2006. május 22-én a Zene Katedrálisává avatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremet. Ezen az estén az orgonisták hazai „élcsapata” lépett föl: Baróti István, Elekes Zsuzsa, Varnus Xavér és Fassang László. Közreműködött Prunyi Ilona; a Danubia Szimfonikus Zenekart Lukács Ervin vezényelte.

A Művészetek Palotája hangversenytermének orgonáját annak páratlan tulajdonságai miatt a világ neves orgonistái már születése pillanatában is jegyezték. 2006 júniusában szólókoncerten, valamint nemzetközi fesztivál keretében szólaltatják meg a hangszert kitűnő és neves intézményeknél működő európai orgonaművészek. Június 4-én Varnus Xavér, 25-én Peter Planyavsky (a bécsi Szent István dóm orgonistája), június 27-én Fassang László és vendégei, 28-án Olivier Latry (a párizsi Notre Dame orgonistája), 29-én pedig Philippe Lefebvre (szintén a párizsi Notre Dame orgonistája) ad hangversenyt.