Márk

Bartóki megújulás

2006.05.23. 00:00

Programkereső

Kincses Felvidék címmel mutatja be új táncelőadását a Magyar Állami Népi Együttes. A Bartók-trilógia első tételét, melyben magyar és szlovák alkotók is közreműködnek, az idén ötvenöt éves együttes ma este hét órakor adja elő a Művészetek Palotájában.

Hivatásos néptáncegyüttes még nem foglalta össze Magyarországon a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját – mondta el Kovács Gerzson Péter, a Kincses Felvidék című darab rendezője tegnap, az előadás főpróbája előtt szervezett sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában. Megtudtuk: bár Bartók Béla népzenekutatói munkásságából indultak ki a háromtételes előadássorozat összeállításánál, inkább Bartók Kárpát-medence koncepciójának érzékeltetésére törekedtek.

"Most kezdünk felnőni Bartók gondolatmenetéhez, hogy amit a múltból nyerünk, az nem más, mint a megújulás. Minden művészet egy előző művészetben gyökerezik, miért ne juttathatnánk a néphagyományt is ilyen helyzetbe?" – mondta Bartók Béla szavait idézve Sebő Ferenc, az együttes szakmai igazgatója. "Bartók a romantika előtti zenékből, a Kárpát-medencei parasztok zenéjéből kapott élő impulzusokat, abból, amit ma régi zenének nevezünk" – magyarázta, hozzátéve: ebben a korban még inkább vallási okokból "gyilkolták egymást" az emberek, a mai értelemben vett nacionalizmus nem létezett. Ennek értelmében Bartók is egységben látta a Kárpát-medencében élő népek kultúráját.
Sebő Ferenc szerint ez a szemlélet az egyik legfontosabb örökségünk. Kiemelte: az előadásban szlovák táncosok is részt vesznek. "Ezek a fiatalok olyan táncházat hoztak létre Szlovákiában, amilyet mi a hetvenes években itthon. A szlovákok nemcsak, hogy vállalják a rokonságot, hanem hivatkoznak is a magyar elődökre, bekapcsolódnak a bartóki gondolatmenetbe, és erre máig nem volt példa."

Hagyomány és művészet

Kétnapos konferenciát szervez június 6-ától a Hagyományok Háza és szakmai partnere, az ELTE BTK Néprajzi Intézete. A Hagyomány és művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón című szakmai találkozó témája: milyen szerepe van a mai magyar köztudatban a hagyományos kultúrának, hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei a társadalom különféle szegmenseiben.
Hagyomány és megújulás kérdése is szóba került az ötéves Hagyományok Háza és az égisze alatt működő, ötvenöt éves Magyar Állami Népi Együttes sajtótájékoztatóján. "Akik nem ismerik a munkánkat, azoknak idejemúlt szerkezetnek tűnhet az együttes" – mondta el Mihályi Gábor művészeti vezető, hozzátéve: ezért is törekedtek az újításra, a nyitásra a műfajok területén. A mostani bemutatón "Bartók szemléletét követve, de nem szolgai hűséggel másolva" igyekeztek a gyökerekhez visszanyúlva bemutatni a felvidéki táncokat és zenéket.