Ervin

A Mezzo TV júniusi ajánlata

2006.05.27. 00:00

Programkereső

A Mezzo TV júniusban is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Június 21., szerda: Zenei fesztivál

20:50 Koncert a békéért – Itzhak Perlman és az Izraeli Filharmonikus Zenekar (2003)

Az izraeli Itzhak Perlman a világ egyik vezető muzsikusa. 1945-ben Tel-Avivban született, három évesen kezdett hegedülni Rivka Goldartnál a Shulamith konzervatóriumban, majd a Tel-Avivi Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Fiatal korában sokszor lépett fel Izraelben, később a New York-i Juilliard School diákjaként folytatta olyan mestereknél, mint Ivan Galamian vagy Dorothy Delay. 1963-ban debütált a Carnegie Hallban, a következő évben Leventritt díjat nyert, ekkor indult el nemzetközi karrierje. Azóta világszerte rengeteg színpadon játszott a legkiválóbb karmesterekkel és zenekarokkal. Létrehozta az Itzhak Perlman Zenei Programot is, amely tehetséges diákoknak nyújt intenzív zenei képzést. Rendszeresen tér vissza Izraelbe, ahol legtöbbször az Izraeli Filharmonikus Zenekarral lép fel.

22:10 Ibrahim Ferrer és a Buena Vista Social Club: Juan Jazz Fesztivál (2003)

Ibrahim Ferrer a Buena Vista Social Club nemzetközi sztárja. Énekhangja mellett színpadi karakteréért és humoráért is rajong a közönség, improvizációjában a kubai zene minden bája fellelhető. Repertoárjába tartoznak klasszikus dalok és a romantikus balladákon csakúgy, mint hires bolerók, mint a Perfume de Gardenias és a Fuiste Cruel.

23:05 Keziah Jones az Elysée Montmartre-ban (2004)

A nigériai énekes-gitáros az 2004 március 14-én Elysée Montmartre-ban lépett fel, majd egy felejthetetlen, reggelig tartó after-show következett a La Scène-ben. Keziah Jones őszintesége és a blue funk energiája a nemzetközi elismerések után sem csökkent. Az Afro-surrealism című album az ősökről szól, akiknek rabszolgaként át kellett szelni az Atlanti-óceánt. Ősi ritmusok, free-jazz rezesek, Yorubai ütősök és isteni dallamok…

86acaef4-3b03-4468-8a12-fb5a6d298cb7

Június 10., szombat

20:50 Marc-Antoine Charpentier: Médeia (2005)

Rend.: Olivier Simmonet
Vez.: Hervé Niquet
Szereplők: Stéphanie d'Oustrac (Médeia), Francois-Nicolas Geslot (Iaszón), Gaelle Méchaly (Kreusza), Bertrand Chuberre (Oronte), Renaud Delaigue (Kreón)

Június 15., csütörtök

23:00 A Frank Sinatra Show bemutatja: Ella Fitzgerald (1959) - 10 éve hunyt el Ella Fitzgerald

1996. június 15-én hunyt el a fantasztikus énekesnő, rá emlékezik a Mezzo. A koncert felvétele 1959. december 10-én történt, egy ritka esős napon a kaliforniai Palm Springsben, a stáb ezért ugratja Frank Sinatrát a “napos” Palm Springsről szóló ötletével. Ella Fitzgerald vendégművészként szerepel, így a huszazik század két legnépszerűbb előadója közösen énekel.