Júlia, Rita

A Gyulai Várszínház 2006-os nyári programja

2006.05.28. 00:00

Programkereső

Elkészült a Gyulai Várszínház 43. nyári évadának programja. Az idei fesztivál június 30. és augusztus 17. között várja az érdeklődőket. Az összművészeti fesztiválon – az eddigi hagyományokat folytatva – szinte minden este változatos műfajokban, magas művészi színvonalú előadásokkal várja közönségét a színház.

Az évad a háromnapos Körös-völgyi sokadalommal, egy regionális népművészeti fesztivállal és vásárral veszi kezdetét. Az idén hatodik alkalommal megrendezett fesztivál a Dél-Alföld népművészetének, néphagyományainak, népi kismesterségeinek ünnepe lesz. A gyulai Vár előtt megtartott fesztiválon bemutatkoznak a régió kézművesei, néptánccsoportjai, népzenei együttesei, de érkeznek fellépők Budapestről is.

A második nemzetközi Shakespeare Fesztiválra ebben az évben július 3. és 16. között kerül sor, amelynek keretében a legjelentősebb Shakespeare-előadások lesznek láthatók. A fesztivál főprogramjába a Gyulai Várszínház Shakespeare-bemutatója mellé két rangos nemzetközi és két kiemelkedő hazai előadást kértek fel a szervezők.

A Népzenei Fesztivál július 20-án lesz: három neves együttes ad koncertet a Kárpát-medence népzenéiből. Népzenében Magyarország legismertebb nagyköveteinek számítanak a Muzsikás együttes tagjai, akik nagy sikerű koncerteken népszerűsítik a magyar zenét a világ számos pontján. Ők is fellépnek az idei gyulai fesztiválon. Július 21-én folytatódik a Bartók Bélára történő emlékezés, ez alkalomból fergeteges táncelőadást láthatnak az érdeklődők a Tószínpadon. A Honvéd Táncszínház külföldi meghívásai előtt az idei Tavaszi Fesztiválon Budapesten mutatta be a Bartók útjain című műsorát. Ez az előadás látható nyáron Gyulán, amelynek keretében táncosok, népdalénekesek, hangszeres szólisták segítségével megismerkedhetünk azzal, hogy Bartók Béla itthon és külföldön mit látott gyűjtőmunkája során.

Július 22-én az idén tizenötödször rendezik meg az elmúlt négy évben már világsztárokat is felvonultató Gyulai Vár Jazz Fesztivált. A jubileumi fesztiválon három kerek évfordulós zenekar lép fel a várszínpadon. 35 éve alakult a világ egyik legismertebb kamara-jazz együttese, az amerikai Oregon. Ralph Towner gitáros hangszere egyik legjobbja, Glenn Moore bőgős iskolát teremtett bőgőjátékával, Paul Mc Candless fúvós hangszeres nagyszerű muzsikus, az ütőhangszereket Mark Walker szólaltatja meg. Pege Aladár éppen 50 éve lépett színpadra. A virtuóz bőgős most kvartettjével mutatkozik be a gyulai vár színpadán. A harmadik fellépő zenekar a Gyulán éppen 10 éve alakult Aquarell lesz, akik az egész országban nevet szereztek maguknak mint a jazz-rock jeles képviselői. Jubileumi koncertjükön két neves sztármuzsikus lép fel vendégként, a szaxofonos Csepregi Gyula és a trombitás Fekete-Kovács Kornél.

ec03b74c-6df5-4ecc-8ccd-a0bc98df5290

A Vár Blues és Dixieland Fesztivált július 23-án, délután öt órától lesz a Tószínpadon. A nagy népszerűségnek örvendő dixieland matinén az idén a házigazda a Gyulai Band lesz Kepenyes Pál vezetésével: a zenekar új felállásban lép színpadra. A másik közreműködő Joanne Carroll (Usa) blues-énekesnő lesz. Fellép még a Storyville Jazz Band: az 1997-ben alakult, Frenkie Lato hegedűs vezette együttes nevéhez méltóan New Orleans-i zenét játszik a 20. század elejéről. Storyville ugyanis New Orleans híres szórakoztató negyede, ahol a műfaj tulajdonképpen kialakult. Színpadra lép a budapesti Jazz Steps is, akik a swing és a dixieland világában jártasok. A zenekar tagjai mindannyian zeneakadémiát vagy főiskolát végeztek, így avatottan játsszák a ’30-as évek jazz korszakának híres szerzeményeit. Az 1999-ben alakult együttes nemcsak a hazai fesztiválok és koncertek rendszeres fellépője, hanem Európa számos fesztiválján is sikerrel szerepelt.

Augusztus 3-án az angol Crawley Millennium Concert Band ad hangversenyt a várszínpadon. A 35 tagú fúvós és esztrád zenekar népszerű dallamokat, világslágereket játszik Millenniumi varázslat címmel. A zenekar négy évvel ezelőtt lépett fel utoljára Gyulán, viszonozva Körös Néptáncegyüttes és a Gyulai Kamarazenekar korábbi fellépéseit a dél-angliai Crawleyban.

Az operett kedvelői Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című művét nézhetik meg augusztus 4-5-én a Tószínpadon. A Hídvégi Miklós rendező-producer által színpadra állított zenés darabban a magyar operett világ neves sztárjai lépnek fel: Csere László, Teremi Trixi, Udvarhelyi Boglárka, Buzás Viktor, Halász Aranka.

Alföldi Róbert a Gyulai Várszínház egyik legnépszerűbb színész-rendezője, március óta a Bárka Színház igazgatója. Bemutatkozó rendezése lesz Weill-Brecht: Koldusopera című zenés darabja, amelyet a Várszínház negyedik bemutatójaként augusztus 14-én láthatnak a nézők. Az előadásban a Bárka Színház teljes társulata színre lép egy tizenkét tagú zenekar kíséretében. A 43. évadban mindezeken kívül lesznek még ingyenes bábszínházi előadások és egyéb színházi rendezvények.

(Jegyek már kaphatók Gyulán, Békéscsabán, Orosházán, Budapesten, valamint a Várszínház jegypénztárában.)