Konrád

A hét portréja: Erich Wolfgang Korngold

2006.05.29. 00:00

Programkereső

Az osztrák zeneszerző 1897. május 29-én született Brünn városában. Mozarthoz hasonló zsenijét Mahler fedezte fel Korngold kilenc éves korában írt, Gold című kantátája kapcsán, ezért ösztöndíjjal Zemlinskyhez küldte tanulni.
b761b98d-085d-4ece-ab63-558953f7490c

Tizenegy éves korában írt balettje, a Der Schneemann szenzációs sikert aratott a bécsi Udvari Operában. Zongoratriójával és E-dúr zongoraszonátájával sorra nyerte a versenyeket Európa országaiban. Tehetsége Richard Strausst is bámulatba ejtette. Puccini, Bruno Walter, Arthur Nikisch, Humperdinck és Goldmark hasonlóan nyilatkoztak róla.

Tizennégy évesen írta első zenekari darabját Schauspiel Ouverture címmel. Első operáit, a Der Ring des Polykratest és a Violantát 1914-ben fejezte be. A Die tote Stadt című operájának hamburgi és kölni bemutatója (1920) nemzetközi elismerést hozott számára. A Balkezes zongoraverseny megkomponálását követően 1927-ben megírta legnagyobb operáját, a Das Wunder der Helianet. Ez idő tájt kezdett klasszikus operetteket rendezni és vezényelni. A bécsi Zeneakadémián is tanított.

1934-ben Max Reinhardt – akivel operettek rendezésében működött együtt – Hollywoodba hívta, hogy filmet készítsenek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből. A következő négy évben Korngold új művészi formát teremtett, létrehozta a szimfonikus filmzenét, amely a modern filmzene alapját képezi. Az Anschluss meghiúsította ötödik operájának (Die Kathrin) megrendezését, ezért továbbra is Hollywoodban maradt, és megalkotta korának legnagyszerűbb filmzenéit (pl. Robin Hood kalandjai). A filmzenéket énekhang nélküli operának tekintette, minden jellemnek és szereplőnek külön vezérmotívumot adott. Stílusa, hangja leginkább Richard Strausséhoz és Lisztéhez állt közel.

A háború után visszatért az abszolút zenéhez: hegedű- és csellóversenyt komponált, Szimfonikus szerenádjának premierjét Furtwängler vezényelte. 1957. november 29-én halt meg Hollywoodban. Halála után teljesen elfeledték, születésének századik évfordulója táján azonban újra felfedezték. Ma egyre több műve hangzik fel koncerteken, illetve jelenik meg felvételeken.