Ervin

Hagyomány és haladás

2006.05.29. 00:00

Programkereső

Strém Kálmán halála után az örökösök kérésére én vettem át cége vezetését. Nagyon jó barátságban voltam Kálmánnal, és amikor elhunyt, úgy éreztem, tovább kell folytatni, amit ő elkezdett.
f3fa922c-6a01-4eef-b577-b60f237b75bd

Kálmán, akinek erejére, tudására, kitartására, emberségére és jóindulatára észrevétlenül is annyian támaszkodtunk, most egyszerre mindannyiunknak feladta a leckét. A Mester, aki fáradságot nem ismerve éveken át tanította nevelte diákjait, gondoskodott róluk, hirtelen bedobta őket a mély vízbe, hogy önállóan folytassák útjukat.

Az elmúlt fél évben rengeteg kötelezettségnek, kihívásnak kellett megfelelnünk. Nagyon igyekeztünk, sokat dolgoztunk, és mindehhez rengeteg segítséget kaptunk. Az első célunk a túlélés volt, mostanra viszont elhatároztuk, megpróbáljuk úgy folytatni a munkát, ahogyan és amerre Kálmán terelgette korábban munkatársait. Próbáljuk az ő elképzeléseit megvalósítani, új koncerteket, sorozatokat tervezünk – úgy, hogy közben számtalanszor feltesszük magunknak a kérdést: „Kálmán ezt vajon hogyan csinálná?” Biztos, hogy néha hibázunk is, hiszen őt nem helyettesítheti senki, de a csapat igyekszik tudása legjavát adni, hogy a Strém nevet méltó módon vihesse tovább.

A művészek, akikkel Kálmán évekig együtt dolgozott, most is mellettünk állnak, segítenek, tanácsot adnak. Folytatjuk a közös munkát Schiff Andrással, Perényi Miklóssal, Várjon Dénessel, Keller Andrással, Rév Líviával, Frankl Péterrel, Csalog Gáborral, Vashegyi Györggyel és együtteseivel és még sok más jeles művésszel. Továbbra is szeretnénk minél több fellépési lehetőséggel támogatni a fiatal tehetségeket. Folytatjuk a nagysikerű „A Zongora” sorozatot, és ott leszünk Eszterházán is. A kamarazenélésnek teret adni – ez is a legfontosabb törekvések közé tartozik, amit a jövő évadban a „Végh Sándor Zenei Estek” című, öt részes sorozaton keresztül szeretnénk megvalósítani. A sorozat szerkesztői Várjon Dénes és Keller András lesznek.

Igyekszünk a közönség egyre szélesebb rétegét egyre sokszínűbben megszólítani, és a fiatalokat is koncertlátogatásra nevelni. Megindult honlapunk (www.stremkoncert.com), é elindult hírlevelünk is, amelyre, reméljük, minél többen feliratkoznak majd.

Hagyomány vagy haladás? Az örök kérdés. Amit mi képviselni szeretnénk: hagyomány ÉS haladás. Jó tanonc módjára megpróbálunk állandóan visszatekintve előre haladni.

Dr. Rényi Gábor
a Strém Koncert Kft. ügyvezető igazgatója

(A Fidelio 2006. június-júliusi számának Prelűdje)