Dezső

Háromnapos Kurtág-fesztivál Párizsban

2006.05.29. 00:00

Programkereső

Kurtág György: a zene mint alkotás címmel mesterkurzusokkal és koncertekkel egybekötött háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) az idén 80 éves Kurtág György tiszteletére.

A Kurtág-fesztivált a PMI, valamint az Université Párizs VIII. és az Université Strasbourg II. egyetemek közös szervezésében valósul meg. A háromnapos konferencia résztvevői Németországból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Magyarországról érkeztek a francia fővárosba.

A fesztivál nyitásaként hétfőn a magyar zeneszerző tartott mesterkurzust fiatal zenészeknek, délután pedig a szervezők köszöntő szavai után Idézetek, tiszteletadások és referenciák Kurtág zenéjében címmel kezdődött meg a konferencia első napja Tobias Bleek, Friedemann A. Sallis, Ulrich Mosch és Diana Lenstner előadásaival. A napot Kurtág György műveiből összeállított kamarazenei koncert zárja.

Kedden Laki Péter elnökletével Interpretáció, átadás, gesztus és kompozíció címmel folytatódnak a tudományos előadások, amelyen délelőtt felszólal Gösta Neuwirth, Grégoire Tosser, Farkas Zoltán, Wilheim András és Francois Polloli. A délutáni Szöveg és zene Kurtág György műveiben című konferencián Luisa Bassetto, Daniele Cohen-Lévinas, Stafano Melis és Szervánszky Valéria hozzászólását hallgathatják meg az érdeklődők. Az esti koncerten a francia Ebene vonósnégyes Kurtág György és Bartók Béla műveiből játszik.

A szerdai zárónap résztvevői - Harmut Lück, Julia Galieva, Laki Péter és Roland Moser - Genevieve Mathon elnöklete mellett Írás és hangzás címmel vitáznak, majd Kurtág György legutóbbi szerzői időszakáról tartanak előadást a szakértők. A konferencia végén kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelyen többek közt részt vesz a zeneszerző fia, ifj. Kurtág György is.
A fesztivál záróeseményeként a szerda esti koncerten a magyar zeneszerző feleségével Kurtág Mártával és Szervánszky Valériával együtt Játékok című művéből ad elő részleteket a Párizsi Magyar Intézetben.