Gábor, Karina, Ders

Hídünnep és Budapesti Búcsú

2006.06.09. 00:00

Programkereső

A Budapest egységes fővárossá válásának ünnepléséért pár éve életre hívott Hídünnepre idén június 17-én, az utolsó szovjet katona kivonulásának örömére elsőként 1991-ben megrendezett Budapesti Búcsúra június 24-25-én kerül sor.

A Hídünnep kedvelt családi és turisztikai program, amely tömegeket csal a Lánchídra, hogy muzsikával, bábjátékkal, utcai komédiások műsorával és finom falatok elfogyasztásával múlassák az időt. A kínálat bővelkedik zenei programokban. A Budai Zenepavilon Kakaóbárjában a gyerekeket a Makám és a Szalóki Ági Quintett várja. A Music Café pódiumán a Budapest Klezmer Band és a Fringe Fesztivál díjazottjai, a Jazz Voices és a Swinging Bach Singers lépnek fel. (A Pesti Zenepavilonban számos további Fringe-díjast hallhatnak az érdeklődők.)

A Café Mozartban a Corvinus Quartett műsorán kívül Lévay-Kunze Mozart! Című musicaljéből lesznek hallhatók részletek, valamint a Mozartiada című műsor keretében zeneakadémisták népszerű Mozart-áriákat énekelnek majd. Ugyancsak a bécsi klasszikus mester áll a középpontjában a Budai Pilon Pódium Mindörökké Mozart: A könnyed komolyzene című programjának, amelynek keretében több kamarazenekar is fellép.

Bartók Béla művészete is kiemelkedő szerepet játszik a Hídünnep programjában. A Stadionok metrómegállónál március óta látható Bartók Metró Kiállítás anyagát a rendezvénysorozat idejére az Alagútban helyezik el. A Pesti Pilon Pódiumon egész nap látogatható lesz a Bartók forrása: A népszerű népzene című program, a Nagyszínpadon pedig Bartók másképp címmel neves jazz- és népzenészek adnak koncerteket.

69d2c547-3d22-42af-b680-65637d7fd664

A Budapesti Búcsú színhelyei a Lánchíd, a Vajdahunyadvár és a Hősök tere lesznek. Június 24-én a Lánchíd – Tánchíd, június 25-én pedig a Lánchíd – Zenehíd nevű programfüzér biztosít változatos programot a kikapcsolódni vágyóknak. A Tánchídon a különféle nemzetiségek néptánckavalkádja mellett a latin tánc, a hastánc, a flamenco és a szamba elismert művelői mutatják be legérdekesebb előadásaikat. Az este egyik kiemelkedő pontja az Experidance együttes fellépése lesz. A Zenehídon egész nap népzene és világzene szól majd Palya Bea, Balogh Kálmán, a Csík Zenekar és további népszerű előadóművészek tolmácsolásában. A 2006-os Fringe Fesztivál felfedezettjei is fellépnek ezen a napon: a Tumba y Quema és David Dely (a fesztivál szakmai különdíjasa) koncertje zárja az estét.

A Hősök terén immár hagyományosnak mondható komolyzenei koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar június 24-én 19 órától. Fischer Iván vezényletével Bartók Magyar képek című műve és Beethoven VII. szimfóniája hangzik el. A koncertet a Duna Televízió élőben közvetíti majd.

A Vajdahunydvárban a gyerekeket és szüleiket a Fából Faragott Játszóház, a bohócjátszó és a bábcirkusz mellett „koncertecskék” várják.

A részletes programleírások az alábbi honlapokon olvashatók.