Benedek

Az NFZ koncertmestere a Világzenekarban

2006.06.21. 00:00

Programkereső

Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyik koncertmestere, valamint Bogáti László, a Rádiózenekar brácsása képviseli Magyarországot a Világzenekar (World Philharmonic Orchestra – WPO) franciaországi hangversenyein.
778549ac-4c7e-485f-8259-251fe14ea474

Az 1985-ben, 53 ország részvételével létrehozott, s ma már 80 ország muzsikusaiból álló WPO-t ebben az évben, „A zene ünnepe” 25 éves évfordulóján, Franciaország látja vendégül, ahol az együttes három koncertet ad: június 21-én, A zene ünnepén Párizsban, az Invalidusok udvarán, 23-án Reims-ben, a Saint Rémi Bazilikában, a „Zenei kószálások” elnevezésű fesztivál nyitóeseményén, 24-én pedig ismét Párizsban, az Invalidusok Szent Lajos Katedrálisában lépnek föl, a japán karmester, Yutaka Sado vezényletével.

A harmadik hangversenyen jelen lesz az az öt, 6 és 12 év közötti tehetséges gyermek is (1-1 indiai, romániai, thaiföldi, tunéziai és venezuelai), akiknek zenei tanulmányait, fejlődését a WPO három éven keresztül évi tízezer eurós ösztöndíjjal és egy-egy hangszerrel támogatja. Koppándi Jenő Párizsból Japánba repül, ahol csatlakozik a háromhetes turnéját most megkezdő NFZ-hez. Koppándi lesz egyébként július 22-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar idei első martonvásári hangversenyének szólistája Beethoven D-dúr hegedűversenyében, a közelmúltban pedig Kocsis Zoltán születésnapi jótékonysági koncertjén hallhattuk Mozart egyik hegedűversenyének szólsitájaként.