Sándor, Ede

Régi Zene Fórum Budapesten

2006.06.21. 00:00

Programkereső

Komlós Katalin ma esti hangversenyével veszi kezdetét a Régi Zeneakadémián a 15. Budapesti Régi Zene Fórum.

A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. által szervezett rendezvény színes palettáján a régi korok zenéjét megidéző, a Szépművészeti Múzeum kiállításaihoz is kapcsolódó hangversenyek a műfaj legrangosabb előadóinak közreműködésével lesznek hallhatóak.

A sors különös játéka, hogy a két legjelentősebb régizenei fesztivál, a több évtizedes vetélytársak egy gazdához kerültek, és iker-fesztivállá váltak. A Budapesti Régi Zene Fórum és a Soproni Régi Zenei Napok eddig is közel voltak egymáshoz időben (május, június), így logikussá vált összekapcsolásuk. A közreműködő művészek nagy része mindkét fesztiválon fellép, de nem lesz egyetlen teljesen azonos program sem.

A budapesti koncertsorozat három téma köré épül, ezek: a Mozart-évforduló, a fesztiválok fő profiljaként visszatérő barokk estek, valamint a Szépművészeti Múzeum Rembrandt-kiállítása. Az időkeretből kilógó "fesztivál-nyitány" a már két évvel ezelőtt lekötött Orchestre des Champs Elysées koncertje lesz Mozart három utolsó szimfóniájával, amely a sorozat legnagyobb várakozással előlegezett eseménye a Művészetek Palotája Bartók-termében. Ezen kívül Mozartot idézi Zádori Mária dalestje és az Orfeo Zenekar hangversenye.

A barokk estekhez Sopronból "kölcsönzik" Barthold Kuijkent, aki ezúttal különleges programmal, barokk fuvola-duókkal lép föl Csalog Benedek közreműködésével. Oroszországból érkezik a neves zenetudós-gambás, Anatolij Grindenko és Alexei Suetin lantos, tőlük olyan ritkaságot is hallhatunk, mint a német Bach-kortárs L. L. Weiss: "Moszkvai kéziratai". A Capella Savaria 25 éves jubileuma alkalmából népszerű Bach-Händel programmal készül.

653fbf5f-f417-48d6-be65-a5e8b85bf8df

A Szépművészeti Múzeum Rembrandt születésének 400. évfordulója tiszteletére kiállítást rendez, amelyhez beharangozóként különösen izgalmas korabeli zenei produkciókkal, három holland együttes meghívásával csatlakozik a Filharmónia. A "Múzeumok éjszakáján" a Twee Violen en een Bas együttes "Rembrandt hegedűje – főhajtás a nagy festő előtt" című műsorával felidézi Rembrandt életét és korának zenéjét. A rendkívül virtuóz, kitűnő blockflöte együttes, az Amsterdam Loeki Stardust Quartet "Időjelek – öt évszázad holland zenéje" címmel mutatkozik be, a kiállítás megnyitójának napján pedig a Camerata Trajectina együttes "Megszólaló képek – Rembrandt és kora" címmel mutat be vetítéssel kombinált koncertet.