Sándor, Ede

A bécsi koronázótemplom orgonistája nyitja az első Nemzetközi Orgonafesztivált

2006.06.22. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája első Nemzetközi Orgonafesztiváljának nyitó estjén a bécsi Szent István székesegyház Cantorey Wien kórusával ad koncertet napjaink egyik legjelentősebb osztrák orgonaművésze, Peter Planyavsky.
6cb39400-314e-41ae-86be-5f2d045de833

Peter Planyavsky harmincöt évig töltötte be az európai zeneélet egyik legnagyobb múltú állását: 1969 és 2004 között ő volt a bécsi Szent István székesegyház orgonistája, s a templom zeneigazgatói tisztét is viselte, vagyis a kórus munkáját is irányította. A Szent István dóm hatalmas Rieger-orgonájának általa irányított felújítása után, 1991-től évi 45 koncertet adott a hangszeren. A számos nemzetközi díjat birtokló Planyavsky a világ szinte valamennyi jelentős orgonáján játszott már, hangversenyei hatalmas sikert arattak Észak-Amerikától Japánon át Ausztráliáig és Dél-Afrikáig. Rendszeresen részt vesz a legrangosabb orgonaversenyek zsűrijében, mesterkurzusaira bekerülni különös megtiszteltetést jelent.

A hangverseny műsorán többek között Bach, Gardiner, Fuchs és Kodály művei szerepelnek, sőt improvizációkat is hallhatunk majd a kiváló orgonaművész előadásában.