József, Bánk

Megkezdődik a 22. Régi Zenei Napok Sopronban

2006.06.24. 00:00

Programkereső

A soproni Festetics Kastélyben veszi kezdetét június 24-én a Budapesti Régi Zene Fórumhoz is szorosan kapcsolódó Soproni Régi Zenei Napok fesztivál.

Míg a fővárosban inkább koncertek alkotják a programok gerincét, a soproni rendezvény a mesterkurzusokra látogató tanárokat, hallgatókat és érdeklődőket látja vendégül.

A sors különös játéka, hogy a két legjelentősebb régizenei fesztivál, a több évtizedes vetélytársak egy gazdához kerültek, és iker-fesztivállá váltak. A Budapesti Régi Zene Fórum és a Soproni Régi Zenei Napok eddig is közel voltak egymáshoz időben (május, június), így logikussá vált összekapcsolásuk. A közreműködő művészek nagy része mindkét fesztiválon fellép, de nem lesz egyetlen teljesen azonos program sem.

A budapesti fesztivállal majdnem egy időben megrendezett Soproni Régi Zenei Napok, amely immár a huszonkettedik, nagyrészt a népszerű és rangos mesterkurzusokhoz kapcsolódik. Itt is fellép a Capella Savaria, az Orfeo Zenekar és az Amsterdam Loeki Stardust Quartet, de részben eltérő műsorokkal, részben más közreműködőkkel, mint Budapesten.

46d3ce5e-0a6b-44ec-afe5-b3151efac2a2

Barthold Kuijken soproni partnerei a Tomasini Vonósnégyes tagjai lesznek, Alexei Ljubimov szólóesten és zenekari versenyművel is fellép, Anneke Boeke a Capella Savaria szólistájaként lesz hallható, Széll Rita pedig Halmai Katalinnal és táncosaival bált rendez Mozart tiszteletére. Sopron vendége lesz még a rangos velencei barokk együttes, a Sonatori de la Gioiosa Marca, valamint a Schola Hungarica is.