Klaudia

Internetes szavazás dönt Skócia himnuszáról

2006.06.28. 00:00

Programkereső

A Királyi Skót Nemzeti Zenekar is részesévé vált a skót nemzeti himnuszról szóló vitának. Júniusban az edinburgh-i Usher Hallban eljátszottak öt hazafias dalt, amelyekről az együttes honlapján szavazhatnak a skótok.
15f8e9d2-d656-42ae-8788-c3cdffc7adf4

Skócia 1707-ben Angliával egyesülve hozta létre Nagy-Britanniát, amely közel száz évvel később Írországgal "kiegészítve" az Egyesült Királyságot alkotta. A skótoknak ma saját törvényhozásuk, oktatási rendszerük és egyházuk van, politikai függetlenségük azonban itt véget ér. A nemzeti himnusz kérdése ezért csupán sportesemények alkalmával merül fel.

Míg a futball- és rögbimeccsek előtt rendszerint a „Flower of Scotland” című hazafias dalt szokták játszani, az atléták inkább a „Scotland the brave” című nótával ünneplik érmeiket. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar saját kórusával, valamint Jane Irwin mezzoszoprán énekesnővel még három dalt, a Highland Cathedral-t, a Scots Wha Hae-t és az A man's a man-t adott elő. A szavazáson győztes művet július 1-jén a glasgow-i Királyi Koncertteremben mutatják be.