Emőke

Flamenco, klezmer, latin est és operaparódia

2006.06.30. 00:00

Programkereső

A nyári opera- és balettfesztivál, a Budafest ebben az évben ünnepli másfél évtizedes jubileumát. Nyitórendezvénye a Budavári Nyáresték sorozata, amely 2006. július 4-én balettgálával kezdődik.

A várbeli fesztiválnak a Hilton Dominikánus Udvar ad otthont, s kínálata ebben az esztendőben is igen változatos, hiszen a műsorban flamenco est, klezmer- és jazzkoncert, valamint operaprodukció is szerepel.

A Magyar Állami Operaház balettszólistái, köztük Keveházi Krisztina, Bajári Levente, Kozmér Alexandra és Macher Szilárd lép színpadra július 4-én és 5-én, este fél nyolctól a Dominikánus Udvaron. Gálaestjük műsorában többek között a Coppélia Órakeringője, A diótörő pas de deux-je és a Mokka című mű részlete is helyet kapott. A táncos produkciók után pénteken komolyzenei hangverseny várja az érdeklődőket: a Szenthelyi Miklós vezette együttes, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Mozart-, Vivaldi- és Rossini-műveket ad elő. Ezt követően Lippai Andreának és a Latidos együttesnek tapsolhatnak az érdeklődők, hiszen július 9-én flamenco estet rendeznek a várbeli helyszínen.

A sajátos humorú, önálló zenei stílust teremtő négy éneklő testvér, a Bolyki Brothers július 11-én ad koncertet a Budavári Nyáresték sorozatában. Őket a tradicionális zsidó muzsikát és zenei átiratokat is játszó Budapest Klezmer Band követi. A Jávori Ferenc vezette zenekar két alkalommal, július 13-án és 20-án muzsikál a Dominikánus Udvaron. Közben a latin ritmusok is főszerephez jutnak, hiszen július 16-án a Patricio Baeza Band zenél. Majd jazz, swing és dixieland következik, 18-án ugyanis a Hot Jazz Band muzsikáját hallhatja a publikum.

a0845f67-a141-4e19-94e3-1238f12ef7bf

Befejezésként egy este két kamaraoperának is tapsolhat a közönség. A commedia dell’arte világát idéző Donizetti-művet, a Ritát Harangi Mária állította színpadra, a vígopera szerepeit Herczenik Anna, Derzsi György és Hámori Szabolcs alakítja. A másik produkció egy zenei paródia: Tom Johnson Négyhangú operája – az előadás rendezője Romvári Gergely. Fellépői: Herczenik Anna, Szolnoki Apollónia, Derzsi György, Hámori Szabolcs és Szécsi Máté. A két darabnak – amelyek július 26-án és 27-én kerül színre – Nagy Viktória a díszlet- és jelmeztervezője.