Béla

Morricone vezényli Londonban a Győri Filharmonikusokat

2006.07.04. 00:00

Programkereső

Ennio Morricone vezényli a júliusban Londonban vendégszereplő Győri Filharmonikus Zenekart: a győri együttes a zeneszerző-karnagy filmzenéivel lép a brit főváros közönsége elé - mondta Baross Gábor, az együttes igazgatója a keddi évadzáró társulati ülésen.

A július 19. és 21. között zajló londoni vendégszereplés teszi fel a koronát a most záruló hangversenyszezonra. Közlése szerint a Volt egyszer egy vadnyugat, a Profi, a Sorstalanság és számos más film zeneszerzőjének kompozícióit két előadásban szólaltatják meg olasz szólistákkal: Susanna Rigacci énekművésszel és Gilda Butta zongoraművésszel.

A koncerteken egy londoni énekkar is közreműködik. A két Golden Globe-díjjal kitüntetett mester a hónap közepén érkezik Győrbe, és 16-án, illetve 17-én próbál a győri együttessel - tette hozzá Baross Gábor. A most befejeződő évadban 102 koncertet adtak a Győri Filharmonikusok, s nemcsak Győrött és a régióban, hanem a szlovákiai Csallóköz magyar lakta településein is felléptek.

Medveczky Ádám karmester a társulati ülésen a fiatalok zenei nevelésének fontosságát emelte ki. Balogh József polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a győri közgyűlés magas színvonalú szakmai munkája elismeréséül Szent László díjjal tüntette ki az együttes karmesterét a napokban.

A város első embere úgy vélekedett: a szakmai díjjal a zenekar munkáját is elismerte a fenntartó. Az évad történéseit összegezve Baross Gábor kitért a milánói vendégszereplésre, ahol 1.600 fős közönség előtt játszották egyebek között Liszt és Brahms műveit.

A sikert jelzi, hogy ismét meghívást kaptak, amelynek jövő januárban tesznek eleget - mondta. Az évadzáró társulati ülésen - nyugdíjba vonulása alkalmából - Mészáros Sándor oboaművész az örökös tag elismerő címet kapta meg. A évad művésze sikerdíjat Vassné Nagy Zsuzsa koncertmester nyerte el.