Konrád

Finn fesztiválokon a magyar kultúra

2006.07.05. 00:00

Programkereső

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ közreműködésével 2006. július-augusztusban a magyar kultúra öt nagyszabású finn fesztiválon is látványosan jelen lesz.
88b90cc9-ed6f-4591-a1c2-4532710501be

Ötödik alkalommal rendezik meg július 6-tól a Nauvoi Kamarazenei Fesztivált, amelyen Bartók-, Kodály- és Dohnányi-műveket adnak elő kiváló svéd, német és finn művészek a festői szépségű turkui szigetvilághoz tartozó Nauvo és Seili szigetek középkori templomában.

Július 24-től 29-ig tart Turkuban az újdonsült Aura Fesztivál keretében a Magyar Napok programsorozat. Az Aura folyó partján magyar népi iparművészek – Nagy Pál Ferenc és Pádor Ágnes – kínálják saját, valamint több jeles magyar népi iparművész zsűrizett termékeit. Turku testvérvárosából, Szegedről érkezik a Molnár Dixiland Együttes, hogy zenéjével szórakoztassa a közönséget. A programok között szerepel még idegenforgalmi bemutató, borkóstoló és sültkolbász-evő verseny. A Magyar Napokra Swan-vitorlás hajókkal több száz vendég érkezik.

A nagy népszerűségnek örvendő Orgonaéj és Ária Fesztivál keretében július 27-én Ruppert István orgonaművész ad hangversenyt az Espoo-i Székesegyházban. A korábbi szoros együttműködésnek köszönhetően több kiváló magyar orgonaművész mutatkozhatott már be a finn közönség előtt.

Augusztus 2-9-ig tart a Savonlinna Balett Fesztivál, amelyen a Magyar Állami Operaház Balettegyüttese vendégszerepel a Makrancos Kata című darabbal. Hosszabb szünet után újra szerveződött ez a fesztivál, s kitűnő alkalmat kínál arra, hogy a balettművészeten kívül járulékos programok keretében a magyar kultúra egyéb területeit is népszerűsítse.

Tamperében rendezik augusztus 7-13. között a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen kiemelt helyet kapott a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem című előadása. (A jegyek már elővételben elkeltek.)