Sándor, Ede

Győriványi helyett Kovács János a főzeneigazgató

2006.07.05. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház (MÁO) jelenlegi helyzete számokban: 310 helyett 265 elődás lesz jövőre, három opera és két balett bemutatót terveznek, de 12 opera és 4 balett takarékossági okokból lekerül a műsorról jövőre.

A MÁO-nak 770 millió forint az adóssága, 110 millió forint értékben kér adósság átütemezést az APEH-től. Valószínű másfélszáz dolgozótól megválik a ház.

Három hét elég volt Vass Lajos, az Operaház miniszteri biztosa számára, hogy belássa, "az Operaház békéje és nyugalma érdekében" le kell váltanai Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgatót. Helyette Kovács Jánost nevezte ki július 5-ei hatállyal megbízottként a posztra. Kovács a ház legtekintélyesebb karmestere, a Hegyi-Győriványi duó eltávolítását követelő érdekvédők már tavasszal az ő kinevezésért szálltak síkra. A szerdai sajtótájékoztatón nagy számban megjelent operaházi tagság hosszú tapssal fogadta a bejelentést. Kovács kijelentette, a jövő évi műsorterven nem változtat, a szereposztásban viszont lesznek módosításai.

Kiderült az is, nem marad sokáig az Operaház élén Vass Lajos sem. Visszahúzza a szíve Szolnokra - mondta az MSZP-s politikus. Mint ismeretes Vass az őszi önkormányzati választásokon indul a Tisza parti nagyváros polgármesteri posztjáért. "Van bennem elég energia, hogy a kampányt - s ha megválasztanak - a polgármesterséget összeegyeztessem a miniszteri biztosi poiciómmal." - jelentette ki, és világossá tette, csak a törvény adta hat hónapig, tehát ez év decemberéig tölti be a minisztrei biztosi tisztséget.

Vass világossá tette, a jelenlegi 5,3 milliárd forintnál nem kap több állami támogatást a MÁO. Ezért takarékoskodni kell, át kell tekinteni a szerződéseket, növelni kell a saját bevételeket. Ez utóbbi jelenleg 1,3 millárd forint. A miniszteri biztos szerint a jegyárakat nem lehet emelni, így szponzori pénzek nagyobb arányú bevonását tervezi, elképesztőnek nevezte, hogy ilyen címen csupán 33 millió forint fut be a házhoz. Pedig az Operaház úgy tűnik komoly likviditási gondokkal küzd, hiszen az APEH elnökétől Vass Lajos kérte, hogy a hatóság ütemezze át az Operaház idei 110 millió forintos járulékterheit. Megyeri László, aki a modernizációért felel, arra is utalt, hogy a ház egyetlen hitellel váltaná ki a 770 millió forintra rúgó adósságait. Kiderült, hogy a következő évadban három opera- és két balettpremier lesz, 38 opera és 11 balett marad műsoron. A repertoár 12 operával és 4 balettel szűkül jövőre. Összesen a két színházban 265 előadást tartnak majd. Ez ötven előadással kevesebb a tervezettnél, amivel egy milliárd forintot spórol a direktor. Idén egyébként még 330-szor ment fel a függöny az Andrássy úton és az Erkelben. Ez utóbbi játszóhellyel az évad végéig számol a vezetés, bár Vass elmondta a helyszini személyes bejárásárkor meggyőződött róla, rendkívül rossz állapotban van az épület. Az is elhangzott, hogy jelenleg 991 főt foglalkoztat a ház közalkalmazottként, ezen kívül 116 művésszel van szerződése. Nem erősítették és nem cáfolták a Népszava információját, miszerint mintegy félszáz főt kívánnak elbocsátani augusztusig. Arról, hogy Vass mandátumának letelte után ki vezeti a házat, kiderült, meghívásos pályázatban gondolkodnak.

Győriványi Ráth György, akit egy hónapja nevezett ki Hegyi Árpád Jutocsa megbízott főzeneigazgatónak, a magyar nép és az operabarátok becsapásának nevezte Kovács János visszatértét. Kovács szerinte minden reform ellensége, s a hetvenes évek operajátszását képviseli. "Egy ma már nem létező társulathoz szerené szabni az opera költségvetését, repertoárját, minőségét. Én nem ezt az utat követtem, meg arartam határozni egy színvonalat és azokat akartam megkeresni a házban akik erre képesek." - hangsúlyozta a karmester. Ezzel indokolta azt a lépését is, hogy nemet mondott a Vass Lajos által számára felkínált vezetői posztokra. Győriványi Ráth György szerződése úgy szólt, addig tölti be a megbízott főzeneigazgató posztot, amíg pályázat útján ki nem választják utódját. Kovács Jánost nem ilyen módon nevezte ki a minsizteri biztos, így Győriványinak végkielégítés jár. Ennek pontos összegét nem, csak nagyságrendjét árulta el a karmester: ami milliós. Győriványi ugyankkor késznek mutatkozik, hogy munkaviszonya szerint vezényeljen. "André Chénier-t, Toscát a Pick Dámát szívesen eldirigálnám, de nincsenek illúzióim, miként Szinetár alatt, úgy vélhetően a Vass-Kovács vezetés alatt sem lesz rám szükség" - tette hozzá a dirigens, akit Kovács nemrégiben, karrierista dilettánsként aposzrofált. E kijelentéseiért a szerdai sajtótájékoztatón egyébként Kovács János elnézést kért. Bár megjegyezte: személyes véleményét továbbra is fenntartja, de ennek közése valóban az európai normákba ütközött.