Béla

Visszavonták Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását

2006.07.05. 00:00

Programkereső

Visszavonta Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását Vass Lajos miniszteri biztos, és felkérte Kovács János karmestert a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói teendőinek ellátására.

Vass Lajos elmondta, hogy azt szeretné, ha alkotóbéke lenne az Operában. Ennek érdekében beszélt a társulat tagjaival és kiírta a faliújságra, hogy ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Folytatják a pénzügyi konszolidációt, melynek részleteiről csak annyit árult el, hogy bankokkal is tárgyal támogatói lehetőségekről, és szeretnék átütemezni a járulék-hátralék megfizetését a jövő esztendőre.

Csak azért nem lesz létszámleépítés, mert ezt várják el, de az is biztos, hogy nem marad mindenki a társulat tagja. A létszámkérdésről csakis a szakszervezet és a Közalkalmazotti Tanács egyetértésével dönt - közölte Vass Lajos.

- A lehető legtöbb eszközt és módszert bevetek, azért, hogy az Operaház anyagi helyzete kedvezőbbé váljon - tájékoztatott Vass Lajos.Találkoztam Hiller miniszter úrral, különböző szakállamtitkárokkal és az APEH elnökével. Arról beszéltünk, hogy a havi 110 millió forintos járulékot júniustól kezdve hogy tudnánk a jövő évre átütemezni. Ha netán ez sikerülne, akkor egy pillanatra fellélegezhetne az Operaház. Ezen kívül jó néhány szponzorral, nagyvállalkozóval, és bankkal tárgyaltam hogy segítsék az itt folyó munkát, és támogassák az Operaházat. Vannak ígéretek, ezekről csak akkor, hogyha biztossá válnak, de azért egy tényt szeretnék önökkel is közölni: számomra megdöbbentő és elszomorító, hogy ma a Magyar Állami Operaház összesen 33 millió forintot kap szponzoroktól.

Arra a kérdésre, hogyan egyeztethető össze a Magyar Állami Operaház vezetése és a szolnoki polgármester-jelöltség, Vas Lajos miniszteri biztos ezt válaszolta: sok munkával és egy nagyon jó csapattal.

- Amikor én ezt elvállaltam, akkor a miniszterelnök úr és a miniszter úr ennek tudatában kért föl engem több fordulóban. A sok munkához már hozzá vagyok szokva. Azt látom, hogy mind az otthoni csapat, mind pedig az itteni képes lesz ezt a pár hónapot úgy megvalósítani, hogy amit vállaltam, azt emelt fővel meg is csinálhassam. Hogy azt mondhassam majd az Operaház dolgozóinak,és a közönség szemébe: hogy igen, teljesítettem.