Gábor, Karina, Ders

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2006.07.06. 00:00

Programkereső

Ettől az évtől kezdve a Filharmónia Budapest Kht. szervezi a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált, amelyre huszonkettedik alkalommal kerül sor július 8. és 22. között.
2aa1a88c-6ec2-4b65-b928-7ee4e93b8fde

A Bartók-emlékévben különösen rangos, gazdag és változatos a szeminárium és fesztivál programja – talán még soha nem volt lehetőség arra, hogy Bartók Béla életművét ilyen mélységben és gazdagságban mutassák fel a rendezvény keretében. A szeminárium tanárai (Peskó Zoltán, Pauk György, Johannes Schöllhorn, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Rohmann Imre, Várjon Dénes, stb.), a közreműködő művészek (többek között Perényi Miklós, Hadady László, a Bartók, a Kodály és az Auer Vonósnégyes, a Győri Leánykar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar, Binder Károly, Borbály Mihály vagy Szvorák Kati), a zenetudományi előadások (Somfai László, Vikárius László, Szabó Miklós), a kirándulások, vetítések, népzenei és jazz-koncertek számtalan élményt ígérnek. A fesztiválon elhangzanak a nagy vokális-zenekari művek (Cantata profana, A kékszakállú herceg vára), Bartók valamennyi kórusműve, valamennyi vonósnégyese, továbbá zenekari, kamara- és szólóművek.

A „Bartók - új zene” mottóval szervezett Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások, és más, tematikusan illeszkedő művészeti és tudományos programok együttese, amelynek középpontjában Bartók Béla életműve áll. A rendezvény a névadó zeneszerző életművét az egykori kortársak, valamint a következő alkotó nemzedékek művészetével, az új zene értékeivel együtt dolgozza fel.

A Bartók Szemináriumot 1967-ben Budapesten alapították, 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a „Bartók - Új Zene” mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. 1996-ban az alapítóhoz és a rendező intézményhez csatlakozott a társadalmi hátteret, támogatást nyújtó Baráti Kör, mely azóta is működik. 1990-től az Interart Festivalcenter, majd 2000-től 2005 végéig a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht, 2006-tól pedig a Filharmónia Budapest- és Nyugat Dunántúl Kht. szervezi a rendezvényt.

A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. A rendezvény színvonalát olyan kiváló művészek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán és Eötvös Péter, Kurtág György vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok (pl. zongora, kamarazene, ének, zeneszerzés, számítógépes zene, karmester) mellett zenetudományi előadásokból, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll (film, kiállítás, kerek-asztal beszélgetések stb.). A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi és kortárszenei repertoárt, valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el.

A szeminárium a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés. A fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai közművelődésben, valamint a nemzetközi kulturális együttműködés területén.

A részletes program és további információk az alábbi honlapon olvashatók.